Medical Bytes, Thailand nummer 104: Akta dig för de medicinska råden du lyssnar på

Följande är en gästartikel från Doc Martyn. Hans åsikter och råd är helt och hållet hans egna och behöver inte nödvändigtvis vara The Pattaya News Company Limiteds. Hans kontaktuppgifter finns i slutet av artikeln.

1. Robert, en nyligen pensionerad 64-årig engelsk Farang, kom för att träffa mig den 15 januari 2024. Hans svullna fotleder orsakade hans vaglande, antalgiska (för att undvika smärta) gång.

Han brukade vara en elitfotbollsspelare sedan en byggare och han är nu en sångare, som, med anklarna åt sidan, verkade vara relativt frisk. Men skenet kan vara vilseledande.

Vid undersökning: hans fotleder var svullna och smärtsamma, se bild 1-4. Hans underben var svullna av gropödem. Han var hypertoni, BP 155/100. Han hade ett pansystoliskt blåsljud i hjärtat.

Han var allergisk mot penicillin.

2. I de senaste Medical Bytes har jag skrivit om vikten av att ta en fullständig medicinsk historia. I Roberts fall frågade jag honom om han hade reumatisk feber (RF) som barn. "Inte vad jag vet" var hans svar. Jag frågade honom sedan hur gammal han var när han hade sin allergiska reaktion mot penicillin; "ca 5 år gammal". Jag frågade om han var sjuk när han reagerade. "Mycket" var svaret. Han mindes att han var inlagd på sjukhus i veckor, med "rör i buken/bröstet".

Med hans penicillinallergi, hans allvarliga sjukdom som barn och skadan på hans mitralklaff, ställde jag med tillförsikt diagnosen reumatisk feber (RF).

RF orsakas av Streptococcal Pyogenes-infektion i halsen, se bild 5. Det är en immunsjukdom som vanligtvis börjar 2-4 veckor efter halsinfektionen. Det kan skada leder, huden, hjärtat och hjärnan. Främst drabbar det barn 5-14 år.

Detta är ett exempel på vikten av att ta en god medicinsk historia, en av medicinens konster. Idag skulle den korrekta diagnosen ha varit svår att fastställa med hjälp av blodprov, ultraljud, röntgen, datortomografi etc, medicinvetenskapen.

3. Vi fokuserade sedan på smärtan i hans fotleder och hans högt blodtryck.

Robert hade lidit av intermittent ledvärk och gikt i cirka 10 år. Hans nuvarande ankelsmärta var från gikt. Han hade inflammatorisk giktartrit i båda anklarna orsakad av hyperurikemi, för mycket urinsyra i blodet: urinsyra 11.2 mg/L (normalt 0-5.0 mg/L).

Hans blodtryck var förhöjt och hanterades otillräckligt. Ja, när han först anlände till Thailand, lades han in på sjukhus med ett systoliskt blodtryck över 230 mmHg!

4. Anledningen till att Roberts högt blodtryck och giktartrit var utom kontroll: Innan han lämnade Storbritannien hade han engagerat sig (betalt i förskott GBP 500) för 10 behandlingar hos en kiropraktor. Kiropraktorn försäkrade honom om att med manipulation av ryggraden skulle han bota alla Roberts medicinska åkommor och att han borde sluta med all medicinering. I enlighet med detta råd slutade Robert med sin ordinerade medicin, vilket resulterade i hans inläggning på ett thailändskt sjukhus och den besvärliga gikten i fotlederna. Den här avregistrerade amerikanska kiropraktorn, som nu praktiserar i Storbritannien, är ett hot och en fara för sina klienter.

5. Vid det här laget frågade Robert mig om stamcellsterapi för gikt i hans anklar. Han hade erbjudits denna behandling av en klinik i Jomtien.

Thailand har varit snabba med att anpassa sig till stamcellsterapi, särskilt för den medicinska turistindustrin. Det är nu "ledande laddningen" i Asien. Men resultaten förblir anekdotiska och saknar empiriska bevis. Dessutom är reklammaterialet vilseledande; se internetmaterialet om 'Artros och giktartritterapi' som tillhandahålls av Thailands regenereringscenter.

6. Jag granskade och ändrade Roberts medicinering. Med lämplig behandling, Colchicin och Allopurinol, satte sig hans giktartrit snabbt. Inom fem dagar, när urinsyrakristallerna löstes upp, avtog hans fotledssmärta, liksom hans antalgiska gång, vilket eliminerade behovet av stamcellsterapi.

Kostnaden för hans behandling; 900 THB för 3 månader.

Kostnaden för stamcellsterapin; 20,000 XNUMX THB per fotled och behandling.

7. Robert fick två åsikter som var felaktiga och kan ha orsakat honom skada.

Den första fick kiropraktorn. Att sluta med all medicinering var ett djupt felaktigt råd, som kunde ha orsakat en allvarlig stroke, hjärtinfarkt eller till och med hjärtsvikt. Potentiellt kunde denna rekommendation ha varit dödlig.

Den andra gavs av stamcellsterapeuten. Att ge stamcellsterapi för gikt kan eller kanske inte läker ledskador efter gikt, men det kommer inte att minska den förhöjda urinsyranivån som orsakar gikten. Därför skulle behandlingen ha misslyckats. Dessutom mobiliserades Roberts egna stamceller av giktartriten; se Medical Bytes nr 98: "Ta hand om dina stamceller och de kommer att ta hand om dig", daterad 9-11-2023. Därför behövde han inte stamcellsterapi.

8. Inom medicin, när det gäller pengar, följ aldrig blint din terapeuts råd. Om du inte känner till och litar på din terapeut, förbli skeptisk. Om du är osäker, begär alltid vetenskapliga data som stödjer deras åsikt och föreslagna behandling. En läkare som inte har något att dölja har inget att dölja, och stödjande bevis kommer att erbjudas fritt.

"Se upp för de medicinska råd du lyssnar på."

Tillägg: Under de senaste 6 åren har jag som pensionerad läkare bosatt i Buriram erbjudit andra åsikter om alla medicinska frågor. Jag flyttade nyligen till Pattaya. Som i det här fallet, om du bor utanför Pattaya, tillhandahålls telefonkonsultationer. För assistens; vänligen kontakta mig, Doc Martyn, på Facebook eller ring Dao på 095 414 8145.
Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/