Myanmars opposition intar Myanmars största militärbas i Myawaddy nära Tak

National—

Den 7 april 2024 rapporterade burmesiska nationella medier att Karen National Union (KNU) och People's Defense Force (PDF) beslagtog Myanmars största militärbas i Myawaddy, Myanmar. Den väpnade konflikten ägde rum nära Mae Sot, Tak, under den senaste veckan.

Enligt burmesiska nationella medier beslagtogs sju Myanmars militärbaser och ett taktiskt högkvarter och många människor dödades och skadades i kriget mellan Myanmar-oppositionen, inklusive KNU och PDF, och Myanmar Junta.

Under tiden kapitulerade Myanmars soldater från bataljonsläger 275 i Myawaddy och Myanmars största militärbas var för närvarande under ockupation av den myanmariska oppositionen. Burmesiska nationella medier rapporterade att den nationella flaggan skulle förvandlas till KNU-flaggan.

Enligt burmesiska nationella medier kunde Myanmars militära enheter inte kämpa mot oppositionen. Den enda kvarvarande militärbasen var bataljonsläger 375 i Myawaddy. Thailand skulle dock potentiellt påverkas eftersom bataljonslägret låg nära den thailändska gränsen. Många medborgare i Myanmar skulle sannolikt söka skydd i Thailand som ett resultat.

Från den allvarliga situationen i Myanmar drog många juntatjänstemän i Myanmar under Myanmar Military Administration Councils jurisdiktion, inklusive Myawaddys tull- och immigrationstjänstemän, sig tillbaka från Myawaddy och evakuerades till Kawkareik, Myanmar, enligt thailändska nationella medier.

Nyligen samordnade Myanmars junta med den thailändska regeringen för att begära en landning från ATR72-600, ett Myanmars militärflygplan, på Tak flygplats för Myanmars juntatjänstemän. Som presstid stod flyktingarna i beredskap vid Thai-Myanmar Friendship Bridge.

Den thailändska regeringen avslöjade offentligt att ett flyg från Myanmar landade på flygplatsen Mae Sot enligt en tidigare begäran. Det rapporterades dock att flyget avgick utomlands samma dag.

Resten av de begärda flygningarna för den 8:e och 9:e april drogs tillbaka, den thailändska regeringen avslöjade inte skälen.

Den thailändska regeringen skulle dock övervaka den oroliga situationen nära gränsen mellan Thailand och Myanmar i nödfall för det thailändska folkets säkerhet och för att upprätthålla fred och ordning. Ett möte skulle hållas i det thailändska regeringshuset den 9 april för att utvärdera situationen och föreslå riktlinjer i enlighet med detta.

Läs den senaste historien om massinvandring från Myanmar till Thailand på grund av det pågående inbördeskriget.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.