Juridiskt hörn: Vad är straffen för förstörelse av statlig egendom i Thailand

På senare tid har det förekommit flera stora fall med förstörelse av statlig egendom i Thailand som har väckt stor uppmärksamhet på våra medieplattformar.

Den senaste involverade en utlänning som påstås ha parkerat sin motorcykel i en parkeringsförbudszon i Phuket och sedan lät en polis sätta ett hjullås på cykeln. Istället för att den utländska mannen gick till polisen för att betala en relativt liten böter för felaktig parkering för att få hjullåset borttaget, valde han istället att köpa verktyg och själv klippa av låset.

Händelsen fångades på video och visar till och med mannen som ger en Shhhhh-symbol till åskådaren som tog bilderna. Detta gjorde att det blev viralt och polisen släppte uttalanden om att mannen, som fortfarande är okänd och fri från presstid, skulle eftersökas och åtalas för förstörelse av statlig egendom.

Det som chockade läsarna var hur höga straff för förstörelse av statlig egendom kan vara i Thailand. Låt oss ta en närmare titt genom att börja med skillnaderna mellan förskingring och förstörelse av statlig egendom, presenteras av våra vänner kl Issan advokater.

Skillnaden mellan förskingring och förstörelse av statlig egendom i Thailand ligger främst i handlingarnas natur och deras juridiska definitioner:

– Förskingring: Detta syftar på handlingen att oärligt ta besittning av egendom som tillhör någon annan eller är samägd, och omvandla den för personligt bruk eller för en tredje part. I samband med statlig egendom skulle det innebära att en individ tar kontroll över statliga tillgångar utan befogenhet att göra det. Den thailändska strafflagen specificerar att förskingring är straffbart med fängelse som inte överstiger tre år eller böter som inte överstiger sex tusen baht, eller båda.

– Förstörelse av statlig egendom: Detta innefattar handlingen att fysiskt skada eller förstöra egendom som tillhör staten. Det är ett mer direkt och påtagligt brott jämfört med förskingring, som mer handlar om olagligt tagande eller utnyttjande av egendom. Förstörelsen av statlig egendom kan leda till olika rättsliga konsekvenser, potentiellt allvarligare, beroende på skadans omfattning och vilka specifika lagar som gäller. I fall på högsta nivå kan det till och med möjligen innebära fängelse på upp till tio år och/eller böter på upp till 500,000 XNUMX baht.

I grund och botten handlar förskingring om otillåtet tagande eller användning av egendom, medan förstörelse handlar om att orsaka fysisk skada på egendomen. Båda åtgärderna är olagliga och medför straff enligt thailändsk lag.

I Thailand anses skada på statlig egendom vara ett allvarligt brott enligt strafflagstiftningen. Ja, till och med en motorcykelkedja placerad av en polis på din cykel, även om det realistiskt sett är osannolikt att någon faktiskt skulle få ett decennium i fängelse för detta.

Faror med att skada statlig egendom

Att skada statlig egendom leder inte bara till rättsliga konsekvenser utan utgör också betydande faror för den inblandade individen. Det kan resultera i ett brottsregister, vilket kan påverka framtida anställningsmöjligheter, resplaner och till och med social ställning. Dessutom finns det bredare konsekvenser som att bidra till försämringen av offentliga tillgångar och tjänster, vilket kan ha en skadlig inverkan på samhället och miljön.

Till exempel tas miljöskador i Thailand på största allvar, särskilt i områden med högt ekologiskt värde. Överträdelser kan leda till stränga straff, inklusive fängelse och betydande böter. Till exempel kan personer som upptäcks bryta mot förbud mot miljöskador på vissa öar riskera upp till ett års fängelse och böter på 100,000 XNUMX baht.

Det är avgörande för individer att förstå allvaret i att skada statlig egendom i Thailand. De juridiska konsekvenserna är betydande, och de bredare farorna för sig själv och samhället är betydande. Det är alltid tillrådligt att respektera allmän egendom och följa lagarna för att undvika dessa påföljder och bidra positivt till samhället.

Överväg att nå ut till Issan advokater, kontaktinformation nedan, för hjälp med eventuella problem du kan ha haft eller frågor angående juridiska frågor, inklusive brottmålsrelaterade problem som förstörelse av statlig egendom.

Isaan advokater specialiserar sig på att tillhandahålla juridiska tjänster för expats och utländska medborgare i Thailand.

För mer information, besök Issan Advokater här.

-
*Ansvarsfriskrivning: Den här artikeln tillhandahåller allmän information och utgör inte juridisk rådgivning. Rådgör med en kvalificerad advokat för personlig vägledning.*

Sponsrad annons.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/