Phuket delade i åsikter om den nya "Phuket Model"-planen, premiärminister beordrar strängare Covid-19-åtgärder för turismagendan

Phuket -

Phiphat Ratchakitprakarn, minister för turism och sport, har genomfört ett informellt offentligt möte i Phuket i går, den 6 september, angående frågan om "Phuket-modellen" och återöppning av staden för utländsk turism.

Det lokala mötet syftade till att observera allmänna åsikter och problem samt att skapa en ömsesidig förståelse för förslaget "Phuket-modellen".

Enligt ministern måste utländska turister som stannar längre tid inneha Covid-19-fria certifikat utfärdade högst 72 timmar innan de ansöker om visum på den thailändska ambassaden där de bor. De kommer att behöva genomgå ett svabbprov när de anlände på Phukets flygplats innan de går in i statens karantän i 14 dagar.

De kommer att bli tillfrågade om ytterligare två svabetester under karantänen för att se till att de är Covid-fria innan de får resa någonstans i Phuket.

Läs mer om den senaste "Phuket Model"-planen här.

Lokalbefolkningen, inklusive entreprenörer och lokala försäljare, var delade i sina åsikter om planen. Medan de flesta av dem vill att provinsen ska öppnas för turister under strikta hälsoåtgärder, efterlyste en annan grupp, som i första hand inte är involverad i den utländska turistnäringen, att främja thailändska inhemska turister istället.

Preechawut Keesin, en turistentreprenör vid Patong Beach, sa i mötet att oavsett om landet återöppnar eller inte, bör regeringen prioritera kompensationspengar för lokalbefolkningen som lever till en av de högsta levnadskostnaderna i landet på cirka tre månader med minst 10,000 XNUMX baht per månad, eftersom de hävdade att de var starkt påverkade av turismens nedläggning.

Phiphat uppgav vidare att premiärministern ännu inte har godkänt turismagendan och skulle ge upp planen om majoriteten av Phuket-folket inte håller med om den.

Enligt ministeriet har premiärminister Prayuth Chan-O'Cha krävt fler hälsomätningar för utlänningar och har ogillat att namnet "Phuket-modellen" ska användas i ett formellt turismprogram, vilket möjligen kan försena det tidigare förväntade lanseringsdatumet i oktober 1.

"Efter premiärministrarnas order kommer de nya hälsomätningarna för utländska turister som skulle besöka länet under detta turismschema att presenteras för kommittén den 15 september. Inledningsvis kommer vi att göra vårt bästa för att genomföra alla officiella procedurer och lansera planera inom 1 oktober. Men om inte, kommer planen att genomföras i slutet av detta år”, sa Phiphat till reportrar.

Samtidigt har en grupp lokalbefolkning i Phuket begärt en officiell offentlig utfrågning i provinsen för att få lokalbefolkningens godkännande, inklusive de som är mycket emot planen. Det förväntas organiseras inom en snar framtid av inrikesministeriet, enligt Phiphat.

Foto med tillstånd: Matichon

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.