Tusentals poliser utplacerade för att vakta ett stort anti-regeringsmöte i lördags, förväntas få sällskap av tusentals demonstranter över hela landet

FOTO: Wassana Nanuam

Bangkok -

Mer än 2,000 19 polisstyrkor har enligt uppgift sammanställts för att klara av ett planerat anti-regeringsmöte som ska hållas denna lördag den 300 september, medan 20 andra officerare från Special Branch Bureau enligt uppgift har beordrats att vaka över regeringshuset när demonstranter planerar att mars på den söndagen den XNUMX september.

Polisens generalmajor Somprasong Yenthuam, biträdande kommissionär för Metropolitan Police Bureau, sade i går, den 15 september, att Bangkoks polis hade fullt förberett för att tillhandahålla allmän säkerhet och trafikkontroll efter tillkännagivandet av den studentledda protesten vid Thammasat Universitys Tha Prachan-campus i Bangkok.

Polisen varnade också protestorganisatörer att inrätta en hälsokontrollpunkt för rallybesökare för att förhindra eventuell spridning av Covid-19 och för att hålla sammankomsten laglig och fredlig i linje med lagen.

FOTO: Fri UNGDOM

Antalet potentiella protestdeltagare är mycket diskutabelt mellan arrangören och myndigheten, medan studentaktivisten Panusaya "Rung" Sithijirawattanakul sa att det kunde locka så mycket som 100,000 50,000 personer, polisen från Special Branch Bureau antog att det bara kunde vara cirka 20,000 XNUMX. Vissa uppskattningar från myndigheter tror att det inte kan vara högre än XNUMX XNUMX. Den biträdande kommissionären berättade dock för reportrar att relevanta myndigheter har utplacerat ett tillräckligt antal tjänstemän och har utvecklat en beredskapsplan för att hantera eventuella förändringar av de ursprungliga planerna för rallyt.

Medlemmar från flera politiska partier, inklusive ledare från den progressiva rörelsen, Thanathorn Juangroongruangkit och Piyabutr Saengkanokkul, och tidigare så kallade "röda skjortor"-demonstranter över hela landet som delade samma vision för den prodemokratiska rörelsen, sägs resa för att gå med i Bangkok-demonstrationen. helgen.

Piyabutr Saengkanokkul, före detta generalsekreterare för Future Forward Party, sa till Associated Press att varje demonstrant har sin rätt att kunna uttrycka sig politiskt. Han och Thanathorn beslutade också att gå med i protesten enbart för att utöva sina grundläggande mänskliga rättigheter enligt konstitutionen. Han betonade att den planerade protesten skulle vara fredlig och i enlighet med lag.

FOTO: Fri UNGDOM

Samtidigt sa premiärminister Prayut Chan-O'Cha måndagen den 14 september att regeringen inte skulle vidta några politiska åtgärder för att stoppa sammankomsten eller marschen till regeringshuset så länge demonstranterna inte bröt mot lagen. Han uppmanade båda sidor att undvika våld och skydda både demonstranter och allmänheten.

Den inkommande stora demonstrationen anses av många vara den största planerade demonstrationen mot regeringen hittills i Bangkok efter att premiärminister Prayut ursprungligen tog makten i en kupp 2014. Rallyt, som leds av United Front of Thammasat and Demonstration, sägs vara ett övernattningsrally och det första att involvera mer seriösa politiska rörelser som en mars för att sätta press på den militärbaserade administrationen.

Det finns tre primära krav från demonstranterna: Att skriva om konstitutionen, stoppa officiella och inofficiella trakasserier av demonstranter och upplösa parlamentet, vilket i princip tar bort hela den nuvarande regeringen. En splittrad, mindre grupp efterfrågar också mer kontroversiella och radikala förändringar som har lett till hårt motstånd från konservativa partier.

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.