Massa pro-demokratiska protester, motprotester och demonstrationer i Bangkok uppdateringar och täckning här

Bangkok -

Viktigt: Det här är en utvecklingshistoria och kommer att uppdateras under kvällen. Håll utkik på den här sidan för neutrala, opartiska uppdateringar om händelserna. Liveuppdateringar finns längst ner på denna sida medan evenemanget fortsätter.

En grupp prodemokratiska demonstranter samlades vid demokratimonumentet i Bangkok sedan klockan 8 idag, den 00 oktober, för att delta i vad aktivister påstod sig vara den största massprotesten för demokrati i Thailand efter en kupp 14.

Dagens protest började med höga spänningar 21 prodemokratiska aktivister arresterades en dag tidigare, och hävdade av myndigheterna att de inte samarbetade medan tjänstemännen tömde området för kungens kortegen.

Den framstående aktivisten Anon Numpa uppmanade alla demonstranter att förbli lugna och respektfulla under hela protesten utan att stöta sig med andra pro-institutionella grupper som samlades på andra sidan gatan för att visa respekt för deras kungliga majestät kungen och drottningen i en kunglig bilkortege i eftermiddag.

”Det kommer inte att göras något ingripande mot att någons bilar passerar. Alla sophämtningsbussar, folkbilar, taxibilar, civila bilar samt den kungliga kortegen kommer att tillåtas passera. Vi måste vara fullt medvetna om att alla har rätt att använda vägen.” sa Anon på scenen i morse.

FOTO: Fri UNGDOM

Fler av de inkommande demonstranterna i hela landet hade ockuperat halva Ratchadamneon Avenue på eftermiddagen och började demontera barrikader och små växter som dekorerades runt demokratimonumentet av Bangkok Metropolitan Administration, och hävdade att området tillhör folket och inte borde ockuperas av någon särskild myndigheter men allmänheten.

En spänd fysisk konfrontation inträffade när rojalisterna och de prodemokratiska demonstranterna ropade utmaningar och kastade saker på varandra. Polisen och protestvakterna hade lyckats skilja de två åt på kort tid men enligt uppgift ska minst 3 personer ha fått lindriga skador. Det är oklart vilken sida som startade bråket och båda motsatta sidorna skyllde på den andra.

Demonstranterna ska ha marscherat mot regeringshuset runt 2:30 för att kräva premiärminister Prayut Chan-O'Chas avgång, samtidigt installerades massor av Bangkoks offentliga bussar och en anständig mängd betong- och stålrepbarriärer på alla vägar för att blockera de prodemokratiska demonstranterna att gå in i regeringshuset.

FOTO: Bangkok Post

UPPDATERING -

3: 51 PM

– Prodemokratiska demonstranter är halvvägs till regeringshuset när de har stött på polisens uppställning och polisbussar vid Thewakam Rangrak-bron. De lyckades förhandla med myndigheterna och korsa bron men polisen satte sedan upp en ny rad av barrikader vid Nakhon Sawan Road.

– Demonstranterna, frontlinjerna och protestvakterna sitter nu lugnt och väntar medan de står inför de officiella barrikaderna vid Nakhon Sawan Road, som ligger hundra meter från regeringshuset, medan deras ledare förhandlar med myndigheterna för att låta dem fortsätta sina sätt. Klockan 5 befinner sig gruppen fortfarande vid barrikaderna.

– Samtidigt har Rachadumnouen-avenyn där massprotesten tidigare samlades vid rensats och återupptagit sin normala trafik tills den kungliga kortegen anländer som planerat klockan 5.

FOTO: MThai

5: 00 PM

– Folkmassapoliser har tilldelats bussbarrikadområdet. Bakom bussarna står en stor grupp regeringsvänliga motdemonstranter. Brottsbekämpning har tagit in vad som verkar vara flera hundra folkmassakontrollpoliser som ska sättas in till bussbarrikadområdet eftersom båda sidor vägrar att backa.

– Kontrollpolisen har så småningom gått med på att ta bort deras bussar och deras förstärkning efter att den ömsesidiga överenskommelsen har träffats mellan polisen och protestledarna. De massiva demonstranterna har fortsatt sin marsch till korsningen Nang Loeng, där regeringshuset ligger 800 meter bort.

5: 27 PM

– Polis och brottsbekämpande tjänstemän höll tillbaka demonstranterna medan de försökte nå regeringshuset när en kunglig bilkortege med Hans kungliga majestät kungen och drottningen passerade genom Phitsanulok Road.

– En grupp rojalistiska anhängare och prodemokratiska anhängare hamnade i skrikande matcher med radikalt motsatta åsikter, men fysiskt fredliga, när Hans Kungliga Majestät passerade i en kortegen. Kortegen passerade så småningom utan någon större incident.

– Brottsbekämpning kontrollerade situationen hårt, trots hög spänning och ökade passioner från båda motsatta grupperna.

FOTO: Sumet Thongphun

6: 16 PM

De protesterande frontlinjerna har nu anlänt till regeringshuset vid Phitsanulok Road. De planerar enligt uppgift att slå läger för en övernattning i minst 3 dagar framför premiärministerns kontor.

7: 00 PM

Tal har börjat framför regeringshuset när en stor skara demonstranter har anlänt. Pattaya News som redaktionell policy uppskattar inte publikens storlek. Polisen har flyttat till folkmassan och den spända situationen har lättat något.

7: 37 PM

En grupp soldater sätter upp fler taggtrådsstängsel för att blockera ingången och avfarten framför Army Region 1-högkvarteret på Ratchadamnoen Nok Road. Demonstranterna försökte hindra soldaterna från att sprida stängslet genom att trycka sig nära och försöka skrika iväg soldaterna.

9: 51 PM

Ett team av brottsbekämpande tjänstemän uppmanade demonstranterna att bryta protesten senast klockan 10. Samtidigt förhandlar en annan grupp demonstranter med officerarna om att dra tillbaka sin förstärkning eftersom det börjar skapa panik bland demonstranter och åskådare.

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.