En titt på veckan som kommer i Thailand nyheter: Kommer CCSA att ompröva "mörkröda" zonåtgärder och mer

Thailand-

Följande är vår veckofunktion där vi tar en titt på de mest utvecklade berättelserna och saker att följa under den senaste veckan. Vi fokuserar på vad som händer den andra veckan i maj, som slutar den 15 maj 2021.

Eftersom vi publicerar dussintals berättelser i veckan, gör detta att våra läsare kan få en snabb glimt av de viktigaste berättelserna som äger rum och att följa och följa den kommande veckan, som valts av vår redaktion.

Den här veckan fokuserar vi egentligen bara på en stor utvecklingshistoria:

1. Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA) för att diskutera zonklassificeringar och åtgärder denna vecka

Utan tvekan kommer detta att vara veckans största historia eftersom CCSA talar om Covid-19-relaterade zonåtgärder som för närvarande är på plats och om några borde hävas eller till och med ökas. Först fångas upp om vad åtgärderna var för de sex områdena i "Mörkröd status". Provinserna för närvarande i mörkröd status är Bangkok, Chonburi, Chiang Mai, Nonthaburi, Pathum Thani och Samut Prakan.

Vanliga frågor om mörkröda zonbegränsningar i Chonburi och Pattaya

Det nationella säkerhetsrådet och CCSA meddelade båda på torsdag och fredag ​​att de planerar att se över de nuvarande åtgärderna på plats i mitten av veckan nästa vecka och fatta beslut som troligen kommer att tillkännages fredagen den 14 maj. En titt på nuvarande data visar att av de sex nuvarande "djupröda provinserna" har de flesta antingen försämrats eller förblivit desamma. Till exempel, idag, den 8 maj 2021, hade Bangkok 1,112 217 nya och bekräftade fall, Nonthaburi hade 114, Samut Prakan hade 93 (nedåt, många av deras fall kommer från ett fabrikskluster) och Pathum Thani hade 72. Chonburi, samtidigt, hade precis det minsta antalet fall på en månad med 26 och Chiang Mai har sjunkit till XNUMX fall.

Dessutom har Prachuap Khiri Khan (Hua Hin) stigit kraftigt i rankingen runt provinser med Covid-19 med 100 fall idag, främst från ett kluster på en fabrik. CCSA kommer säkerligen att granska all denna statistik samtidigt som den fattar beslut om ytterligare åtgärder eller begränsningar.

För företagare, det största problemet i "mörkröda" zoner är ett impopulärt förbud mot att äta middag på restauranger som orsakar ökande eftertryck från restaurangbranschen. Baserat på nuvarande data kan Chiang Mai, som har drivit hårdast för att ta bort begränsningen, nedgraderas, men resten av provinserna för närvarande "Deep Red" kan förbli i den statusen i flera veckor till. När det gäller Bangkok antydde det nationella säkerhetsrådet till och med fler restriktioner om situationen inte förbättras, även om de kan vara reserverade för specifika områden som Klong Toey.

På den ljusa sidan ser nästan alla fall utanför Bangkok och omgivande provinser fall eller planar ut, vilket visar att situationen verkar vara under kontroll i dessa områden. Detta gör det möjligt för folkhälsoavdelningens tjänstemän att främst fokusera på de "mörkröda" sektorerna och vilka åtgärder och strategier som måste äga rum för att kontrollera problemet.

Thailand är bara veckor borta från miljontals vacciner, enligt den thailändska regeringen, eftersom lokalt producerade Astrazeneca-doser kommer att bli tillgängliga i början av juni och flera miljoner fler doser kinesiska Sinovac anländer denna månad, med många som går direkt till Chonburi och andra röda zoner. Thailands långsiktiga plan är naturligtvis att vara beroende av vacciner, men på kort sikt måste man stoppa all större spridning av viruset.

Den thailändska regeringen har kontinuerligt upprepade att utlänningar som bor i Thailand kommer att kunna få ett vaccin, men processen kring registrering, när, varumärke och andra frågor har ännu inte besvarats.

Vi bör se några förslag kring vad som kan hända med nuvarande restriktioner kring onsdag eller torsdag nästa vecka med tillkännagivanden om slutgiltiga beslut troligen vid den veckovisa presskonferensen fredag ​​morgon den 14 maj.

Det är också värt att notera att guvernörer i provinser kan och har ökat restriktionerna och stärka dem, och många av de nuvarande stängningarna och restriktionerna är guvernörsbaserade och inte nationella. Detta inkluderar de nuvarande restriktionerna för stränder i Chonburi.

Vi kommer att hålla dig uppdaterad när/om beslut fattas av CCSA så snart de görs tillgängliga.

Sändning
Användarrecension
4.5 (2 röster)
Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/