Analys: Idag är det en månad som Pattayas berömda barer, klubbar och nöjesställen har stängts utan några tecken på att öppna snart

FOTO: Pattaya brottsbekämpning

Pattaya, Thailand-

För många företagare, personal och kunder har de haft en stark känsla av Deja Vu under den senaste månaden för tredje gången på ett år har barer, nattklubbar, lounger, gogos och alla andra typer av nöjesställen i Pattaya stängts av Covid-19 försiktighetsåtgärder.

Idag, den 10 maj 2021, är det en månad som barerna har stängts, utan några tecken på att öppna någon gång snart, eftersom den thailändska regeringen fortsätter att implementera strängare och starkare restriktioner över hela landet för att försöka kontrollera ett pågående Covid-19-utbrott som är ser för närvarande omkring 2,000 XNUMX infektioner om dagen, mestadels i och runt Bangkok, och infektioner i Chonburi var som helst från cirka 75 till över 100 dagligen.

Centrum för Covid-19 Situationsförvaltning kommer att fatta beslut senare i veckan runt de nuvarande "mörkröda" provinserna, varav Chonburi är en, och de nuvarande åtgärderna på plats. Dessa åtgärder inkluderar ett impopulärt, men vad tjänstemän kallar nödvändigt, förbud mot att äta på restauranger, simma i pooler och mingel på stranden bland andra restriktioner som införts på provinsnivå som stängningar av gym, biografer, lekplatser, nöjesparker och i princip allt "kul" som får människor att mingla eller umgås.

Pattaya News spekulerar inte och intar en neutral hållning i allmänhet till vårt förhållningssätt till nyheter, men det krävs inte en raketforskare för att se att det, baserat på aktuella fall i provinsen och landet, är osannolikt att dessa åtgärder släpps. punkt, eftersom fall fortsätter att tillkännages stadigt, främst drivna av nära kontakter och privata sammankomster trots att alla större sociala platser har stängts i veckor nu.

Det behövde inte vara så, säger många ägare och personal på nätet, och pekar på vad de uppfattar som förseningar i landets vaccinprogram eller bristande förberedelser i tid för framtiden. Den thailändska regeringen har dock bemött dessa påståenden och sagt att denna uppfattning är felaktig och att Thailand tog ett försiktigt tillvägagångssätt av respekt för sina medborgare för att se om några större biverkningar inträffade från vaccinutrullningen i andra länder som upprätthöll gränskontroller. och försöker hålla viruset borta från landet.

Thailand är dock inte en ö som vissa andra framgångsrika länder som har hållit viruset ute, har porösa landgränser med flera nationer och har sett många människor passera gränserna och smyga sig igenom gränspatruller och andra nät utan ordentliga Covid-19-tester. och kontroller. Detta, i kombination med många andra saker, ledde till det nuvarande utbrottet och sätter Thailand i den svåra situationen att brottas med sitt tredje (och verkligen första stora) utbrott på ett år och en nedläggning som ingen ville ha av tusentals företag, vilket återigen satte miljoner utan arbete och orsakar en farlig dominoeffekt även på företag som kan öppna på turistberoende platser som Pattaya, Koh Samui, Phuket och andra.

Thailand hoppas fortfarande på att öppna upp för vaccinerade turister utan karantän senare i år, säger regeringen, och Pattaya är en av flera utsedda "ekonomiska prioriterade" zoner som kommer att prioriteras på vaccin i hopp om att få flockimmunitet i semesterorten som i 2019 var den 19:e mest besökta staden i världen och välkomnade cirka 10 miljoner utländska turister och 7 miljoner inhemska, enligt Thai Tourism Authority. Pattaya är beroende av turism och relaterade evenemang för officiellt cirka 80 procent av sin BNP, och inofficiellt är det ännu högre.

Pattaya tjänstemän uppger att deras vaccinallokering och utbyggnadsprogram fortfarande är på rätt spår och de förstår allvaret i situationen som i huvudsak har förvandlat majoriteten av staden till en spökstad för tredje gången på ett år och känslan av brådska att vända situationen. Den nuvarande planen, enligt den thailändska regeringen, är att vaccinera majoriteten av den lokala befolkningen i Pattaya för att tillåta att området öppnas för vaccinerade turister från främmande länder utan karantän senast i oktober.

Frågan kvarstår naturligtvis kring när företag kommer att tillåtas att öppna igen och inhemsk turism tillåts återupptas, vilket höll många lokala företag flytande fram till den nuvarande omgången av Covid-19 i början av april. I själva verket, jämfört med mer avlägsna öar och platser som Koh Samui, har Pattaya inte drabbats lika hårt, trots rader av slutade företag och övergivna byggnader i hjärtat av staden på Second Road och omgivande områden. Vissa platser, som LK Metro och Soi Buakhao, hade klarat av de senaste stormarna ganska bra på en blandning av lokala ex-pats och inhemska turister, särskilt folk som kommer ner från Bangkok på helgerna. Ex-pat och lokala invånare-fokuserade områden på Dark Side och Jomtien har inte drabbats lika hårt som centrala Pattaya.

Stängningen av restauranger och underhållningsindustrin, som fortfarande har tusentals platser i Pattaya, liksom de flesta "roliga" turistattraktioner och nästan alla populära platser som stränder, Koh Larn, Ramayana och Instagrammable restauranger och platser, dock , orsakar, precis som förra året, en fruktansvärd "domino"-effekt på staden som Bangkok och andra platser som är djupt röda zoner oftast inte får på grund av andelen vanliga invånare och yrken som turismrelaterade. Även om gallerior och icke-nödvändiga butiker tillåts öppna, är de en skugga av sitt forna jag med mycket lite gångtrafik under de senaste veckorna. Restauranger kan öppna för take-away, men många har valt att inte öppna alls och stängningen klockan 9 på hämtmat har också kraftigt påverkat vinsten på många restauranger. Det är utan att ens nämna förlusten av intäkter på restauranger på alkoholförsäljning, som var förbjudna redan innan middagsförbudet den senaste månaden eftersom det enligt folkhälsotjänstemän får människor att umgås och samlas.

Stängningen av stränder (officiellt beordrad att vara öppna bara för träning, men i verkligheten är detta begränsat till att gå på stigarna vid stranden i Pattaya och Jomtien), Koh Larn och de flesta turistattraktioner orsakade ytterligare en dominoeffekt och en gång igen hotell har nästan noll beläggning över hela staden, de få som förblir öppna, enligt lokala hotellföreningar. Alla affärer som är beroende av alla dessa tidigare nämnda företag och åtföljande gångtrafik, som säkerhet, DJ:s, musiker, pigor, reparationsarbetare, gatuförsäljare, matvagnar, taxichaufförer, frisörsalonger, tvättmattor, marknadsförsäljare, skräddare, tandläkare, turné grupper, och många, många fler kämpar också oavsett om de får öppna "för företag" eller inte.

Till skillnad från många västländer, där generösa ledighetspaket och företagsskydd implementerades under nedläggningar, har det allmänna ekonomiska stödet, särskilt till informella arbetare, som uppskattningsvis är 60 % av arbetarna i landet och majoriteten av turistnäringen och relaterade företag, varit lite till ingen.

Många företag höll knappt på innan denna nuvarande stängning, hängde fast vid hoppet om en ökning av inhemsk turism, fler lokala evenemang och eventuell utländsk turism som återvänder senare i år. En korrekt utrullning av vacciner med en enorm känsla av brådska kan fortfarande se många räddade, men det måste bli den högsta prioritet att göra det. Frågan är hur lång tid det kommer att ta och hur länge kommer företag att hålla stängda och klara av att hålla sig flytande.

För närvarande är staden en sorglig skugga av sitt forna jag och ju längre denna nuvarande omgång av åtgärder och restriktioner varar desto svårare blir det att återhämta sig. Det hjälper inte så många ex-pats, vilket framgår av våra senaste undersökningar och diskussioner, överväger att lämna och återvända till sina egna länder, många som nu är välvaccinerade eller öppnar igen som Storbritannien och USA. Många av dessa ex-pat-invånare höll Pattaya flytande under det senaste året, men i och med att de lämnade, kan saker och ting bli värre innan de blir bättre. Dessa avgångar är av olika anledningar, men i allmänhet fruktar många månader av avstängningar.

Det är okänt hur länge denna nuvarande omgång av restriktioner kommer att pågå, med tjänstemän som bara säger att de tar det en dag i taget och fokuserar sin uppmärksamhet och brådska på ett vaccinutrullning. Låt oss hoppas att det går bra, men även i bästa fall kommer en korrekt utbyggnad troligen att ta flera månader. Förra året hade vi en färdplan för att häva restriktionerna som, även om många ansåg att det gick långsamt, åtminstone gav folk vägledning och saker att se fram emot.

I år finns det ingen "tröskel" för när restriktioner kommer att hävas, det är oklart vilka mätvärden eller åtgärder som kommer att göras för att bestämma när vissa företag ska öppnas eller häva restriktioner, och detta har bara gjort att människor blivit ytterligare upprörda. Förra året gick den thailändska regeringen helt klart för en elimineringsstrategi med ett mål om noll Covid-19-infektioner. Det är nu orealistiskt, men det är oklart vad tröskeln eller målet är att lätta på åtgärder och få folk tillbaka i arbete, annat än vaccinutbyggnaden.

Pattaya, dess företagare, invånare, arbetare och många turister runt om i världen som vill återvända en dag, kan nu bara vänta och se vad som händer.

Sändning
Användarrecension
4.22 (18 röster)
Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/