Utlänningar oroar sig för när de kan få ett Covid-19-vaccin när den thailändska premiärministern pausar idén om walk-in-vaccinationer

FOTO: Thairath

Thailand-

Ett tillkännagivande igår av Thailands premiärminister Prayut Chan O'Cha där han sa att han personligen hade gjort en "paus" på idén om ingångsvaccinationer har fått många utlänningar att oroa sig för när de kan få ett Covid-19-vaccin.

Thailändska tjänstemän med Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA) har tidigare flera gånger sagt att utländska invånare kommer att kunna delta i det statliga massvaccinationsprogrammet. Men några specifika detaljer har ännu inte släppts, inklusive vad definitionen av "bosatt" är. Det finns flera rapporter i media om vissa utlänningar med arbetstillstånd inom viktiga områden, såsom medicinsk personal eller lärare, som har anmälts till vaccinationer genom sitt företag eller sin organisation, men för det mesta väntar den stora majoriteten av utlänningar i Thailand. för mer information.

CCSA har uppgett att även om vissa utlänningar framgångsrikt kunde registrera sig med den thailändska vaccinationsmobilapplikationen med socialförsäkringskort eller "rosa" kort, var dessa ansökningar för thailändska medborgare och inte avsedda för utlänningar. CCSA talesman Dr. Taweesin Visanuyothin har sagt att en engelskspråkig mobilapplikation för vaccinregistrering av utlänningar var under utveckling, men det har varit blandade rapporter om när detta kommer att vara tillgängligt, med vissa rapporter som säger att det kan vara så länge som i augusti.

CCSA:s engelskspråkiga talesman Natapanu Nopakun, tillika biträdande talesman för utrikesministeriet, antydde tidigare att utlänningar kanske kan delta i ett föreslaget "walk-in"-vaccinationsprogram, men detta är också på is efter premiärministern satte idén om walk-ins på isen igår eftermiddag.

Enligt premiärminister Prayut Chan O'Cha kan en fortsättning med walk-ins orsaka scener av kaos, samt potentiellt ytterligare sprida Covid-19-viruset och få människor som inte kan säkra ett vaccin att bli arga. Han uteslöt inte permanent att någonsin göra walk-ins i framtiden, men det verkar som om idén är borta från bordet för tillfället, särskilt i Bangkok där det största antalet människor bor och det största antalet Covid-19-fall. Premiärministern uppgav att vissa provinser och områden, särskilt mer landsbygdsområden, förmodligen skulle kunna genomföra walk-ins utan problem, men det skulle utvärderas av CCSA i framtiden.

Premiärministern uttalade också att förvirrande och motstridiga budskap från olika organisationer bidrog till fler problem och att folk borde lyssna på de centrala budskapen från CCSA kring vaccinationer. Ett förslag om manuella registreringar togs också upp för de utan smartphones eller hälsotjänstemän som går in i lokala samhällen med äldre, utsatta och i riskzonen för att bjuda in dem för vaccination.

Under tiden utlänningar som var hoppas kunna komma in för att få ett vaccin till den kommande starten av massvaccinationer i Pattaya kommer att behöva vänta ett tag till, vilket har orsakat mycket oro i kommentarer på sociala medier under det senaste dygnet. Utan några tecken på en ansökan om främmande språk inom en snar framtid eller möjlighet att gå in på en vaccinationsplats, skulle många utländska invånare vara intresserade av att registrera sig för ett vaccin på ett privat sjukhus. Vissa sjukhus har börjat registrera sig, även om det inte finns något definitivt datum för när deras leveranser, sannolikt är Moderna-vacciner, kommer att anlända eller till och med vad den exakta kostnaden kommer att bli.

För närvarande kommer utländska invånare, av vilka många betalar skatt, uppfostrar thailändska barn, driver thailändska företag och har thailändska fruar och stödjer utökade thailändska familjer, att behöva vänta. I områden som Pattaya, som planerar att öppna igen för utländska turister i oktober, eller Phuket, som planerar att öppna i juli, är detta särskilt oroande för dem som vill skyddas helt av ett vaccin innan turisterna återvänder.

TPN media kommer att hålla dig uppdaterad så snart vi får konkret information om eventuell vaccinprocess som utländska invånare kan äga rum i, privat eller offentligt.

Sändning
Användarrecension
3.6 (5 röster)
Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/