Fyra stora pro-demokratiska aktivister greps när de överlämnade sig till Bangkoks polis i eftermiddags, efter arresteringsorder för enligt uppgift att ha brutit mot nöddekretet

FOTO: Daily News

Bangkok -

Fyra framstående prodemokratiska aktivister, inklusive Parit "Penguin" Chiwarak, överlämnade sig till den kungliga thailändska polisen vid det nationella polishögkvarteret i Bangkok i eftermiddags, den 8 augusti, efter arresteringsorder utfärdade av Tanyaburis provinsdomstol för att ha brutit mot nöddekretet.

Arresteringsorderna utfärdades mot Parit "Penguin" Chiwarak, Sirichai "New" Nathuang, Nutchanon Pairote och Promsorn "Fah" Veerathamjaree och begärdes av Khlong Ha-polisen i Khlong Luang-distriktet efter att ha anordnat en protest för att kräva frigivning av Jatupat "Pai Dao Din" Boonpattararaksa på Region 1 Border Police Bureau den 2 augusti.

Enligt arresteringsordern åtalades de främst för olaglig sammankomst med fler än fem personer, vilket är en risk för spridning av Covid-19 Coronavirus, brott mot nöddekretet och lagen om smittskydd. Enligt nuvarande strikta Covid-19-relaterade lagar och åtgärder är nästan alla typer av montering förbjudna och olagliga. Myndigheter säger att det är för att förhindra spridningen av Covid-19 och inte politiskt, men många demonstranter håller inte med.

FOTO: Parit Chiwarak

Penguin berättade för reportrar att en kommande bilmob-demonstration organiserad av "United Thammasat for Demonstration" skulle fortsätta enligt planen vid Ratchaprasong-korsningen tisdagen den 10 augusti, oavsett om han släpptes mot borgen idag eller inte.

Samtliga greps efter att ha presenterat sig för högkvarteret och eskorterades till Khlong Ha-polisstationen för ytterligare förhör vid 3:00-tiden.

Klockan 4 skulle fångarna enligt uppgift ha kvarhållits vid Region 15 Border Police Bureau innan de fördes till Thanyaburis provinsdomstol i morgon. All borgen nekas för närvarande.

Angående gårdagens värmeprotest, många pro-demokratiska anhängare online hade börjat vara oense med aggressiva protester i Bangkok och trendade hashtaggen "#๠บนFreeYOUTH" på Twitter sedan igår. På thailändska är detta helt enkelt "förbjud fria ungdomar." Free Youth-gruppen var den primära arrangören av gårdagens protest och har varit känd för att använda mer aggressiv taktik under sina möten, enligt Royal Thai Police.

Sammandrabbningar mellan demonstranterna och polisstyrkorna bröt ut vid Din Daeng-korsningen och vid Victory Monument när de försökte samlas och bryta sig igenom polisens barrikader i ett försök att marschera till flera strategiska platser i Bangkok. Tårgas och gummikulor användes för att skingra demonstranterna, vilket skadade både polis, demonstranter och enligt uppgift närboende.

Det plötsliga bytet av protestplats och taktiken i gårdagens protest, organiserad av Fri Ungdomsrörelsen, hade dock gjort många supportrar upprörda och besvikna eftersom de ansågs oplanerade och aggressiva, vilket gjorde att många vakter och deltagare skadades i onödan. Dessutom ska en liten minoritet av demonstranterna ha visat extrem aggression mot säkerhetsstyrkor som kulminerade i att en polisbil brändes. Det är oklart vem som satte eld på fordonet.

Du kan läsa vår fullständiga bevakning av gårdagens protester genom att klicka på den här texten här.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här!ELLER skriv in din e-postadress nedan!

Hjälp till att stödja The Pattaya News 2021!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, Instagram, TikTok, youtube, Pinterest, Blädderblock, eller tumblr

Gå med oss ​​på LINE för att bryta varningar!

Gå med i diskussionen i vår Facebookgrupp https://www.facebook.com/groups/438849630140035/eller i kommentarerna nedan.

Vill du annonsera hos oss eller fråga om marknadsföring av ditt företag, evenemang, välgörenhet eller sportevenemang? Mejla oss på Pattayanewseditor@gmail.com

Har du ett allmänt nyhetstips, pressmeddelande, fråga, kommentar, etc? Vi är inte intresserade av SEO-förslag. Maila oss på Pattayanewseditor@gmail.com

Sändning
Användarrecension
0 (0 röster)
Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.