Åsikt: Människor behöver se någon form av en plan/färdplan/exitstrategi från den nuvarande Covid-19-mardrömmen i provinser med maximal kontroll i Thailand

Följande är en åsiktsledare. Åsikter är författarens egna och kanske inte återspeglar de från hela ägarskapet/styrelsen för The Pattaya News team/TPN National.

Två veckor. Det är bara två veckor. Vi ska titta på det igen om två veckor.

Någon mer som är trött på att höra det? Jag är säker på att det finns många av er där ute, och även om det verkligen är förståeligt varför detta har blivit ett mantra, måste det också utvärderas och ses på till förmån för ärligt och rakt samtal från de som ansvarar för den nuvarande Covid-19 situationen i Thailand.

Jag vet jag vet, Jag kan bokstavligen höra skratten från några läsare nu, ärligt rakt snack från regeringen? Tja, det är inte SÅ långt som vi bara förra året under det första utbrottet av Covid-19 i Thailand hade nära till just det från Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA) i Thailand när de utvecklades (och mestadels fastnade) till) en flerfas plan för att lätta, lyfta och ta sig ur vad som verkade vara stillastående och aldrig sinande Covid-19-restriktioner. Det var inte perfekt, men ingenting i livet är det, men det lyckades göra sitt jobb och leverera ett universellt, hoppfullt, direkt meddelande till människor om vägen framåt.

Visst, den planen utvecklades med Covid-19-fall i hundratals eller färre mot tiotusentals som nu. CCSA siktade också på en noll covid-strategi som vid den tiden i april 2021 verkade som om den kunde fungera – och det gjorde den ett tag tills en mängd olika faktorer orsakade Covid-19, ledda av Delta-varianten och bristen på inrikes gränskontroll som förvärrades av en kris i Myanmar, för att komma tillbaka med en hämnd i april i år. Från och med augusti är vi fortfarande under vad som verkar som aldrig sinande partiella nedstängningar, utegångsförbud, företagsstängningar, regler och restriktioner. Ännu värre, det finns inget "ljus i slutet av tunneln. Ja, vi snubblar fortfarande runt labyrinten någonstans och har inte ens hittat utgångstunneln.

Men det viktiga förra året är att CCSA ständigt kommunicerade planen till allmänheten i utmärkta dagliga genomgångar och inlägg på sociala medier, och även om de var tvungna att ta steg bakåt (som de gjorde förra året när de lade till en extra fas specifikt för nattlivet och barer när de tidigare hade planerat att öppna allt inom fyra faser) förklarade de tydligt varför de gjorde de rörelser de gjorde på både engelska och thailändska genomgångar och höll hela tiden allmänheten medveten.

Nu, ja, vi har fortfarande pressträffar (nu tre dagar i veckan) och konsekventa uppdateringar av sociala medier från CCSA och deras engelska talesperson Natapanu Nopakun i synnerhet gör ett utmärkt jobb med att kommunicera med allmänheten.

Men troligen på grund av oenighet bakom kulisserna mellan flera relevanta byråer som är involverade i den nuvarande krisen, som igår såg ytterligare ett rekord i Covid-19 fall trots veckor av mycket hårda restriktioner, och månader av något mindre, ett konsekvent budskap/plan och exitstrategi har inte varit tydliga, även om datapunkter är väl kommunicerade.

Det är uppenbart att situationen är väldigt flytande. Det får alla. Det är omöjligt att förutsäga att den 15 oktober 2021, klockan 3:00, öppnar vi alla stängda företag. (Förutom för nu, regeringen säger att en plan för att återöppna landet för internationell turism i oktober, inom 120 dagar efter detta tal av premiärministern, fortfarande kommer att äga rum. Det talet hölls långt innan antalet fall steg till där det är nu.)

Det är fullt möjligt förresten att regeringen beslutar sig för att helt enkelt släppa in vaccinerade utländska besökare totalt sett i oktober/november (vilket jag håller med om) då en sak som Phuket Sandbox har lyckats med är att visa att utländska vaccinerade besökare har en otroligt låg risk. I dag har 19,619 55 personer tagit sig in i landet genom Phuket Sandbox utan karantän och endast 19 har testat positivt för Covid-6,899. Nästan alla testade positivt vid det första testet vid ankomst (även om planen kräver ett test från deras hemland) och endast två av XNUMX XNUMX testade positivt på ett dag tretton test innan de fick resa utanför Phuket-området. Vaccinerade utländska turister är helt klart mycket lågrisk och mycket mindre risk än människor internt.

Om regeringen gör det kan det rent tekniskt betyda att statsministerns uttalande är korrekt. Han har förklarat att 120-dagars uttalandet inte var en nedräkning utan snarare en period att förbereda och att endast områden som har vaccinerats till 70 % och uppfyllt andra krav (som just nu inte kommer att vara Bangkok eller Pattaya, tyvärr, eftersom Pattaya precis fått sin egen återöppningsplan förskjuten utan något framtida datum) skulle få öppnas. Naturligtvis skulle inte många hoppa på om allt fortsätter att vara stängt i de flesta större områden, men det skulle vara en början för att låta människor återvända till landet på bredare basis.

Oavsett vad som händer med 120-dagars uttalandet, för närvarande är den övergripande stämningen vi får från våra sociala mediekanaler, kommentarer, brev och annan kommunikation att människor känner sig fast i stagnation. Det finns ett äntligen accelererande vaccinationsprogram som gör verkliga framsteg specifikt i Bangkok och vissa delar av landet, som Phuket, har gjort utmärkta framsteg även när det gäller vaccination. (Även om du fortsätter att skärpa regler och förordningar, vilket har frustrerat besökare och lokala invånare.)

En kommentar jag läste på nätet nyligen från Bangkok Phil, en ganska känd thailändsk Twitter-användare, uppgav att Thailand har bli landet för "tills vidare".

Ingenting kan vara mer korrekt, eftersom även här i Chonburi varje order och uttalande från tjänstemän är "tills vidare." ”När situationen förbättras. "Under utvärdering"

Nåväl, låt oss prata rakt av då eftersom "tills vidare", särskilt med de begränsade ekonomiska stödprogrammen som ges och tusentals människor som ställer upp för välgörenhet i Pattaya dagligen fungerar inte. Människor måste ha en uppfattning om hur länge de behöver fortsätta göra detta, inklusive ex-pats som funderar på att flyga hem. Företagare på staketet om att gå bort från sin verksamhet förtjänar den ärliga sanningen, även om den är brutal och obehaglig. Även om nyheterna inte är bra är det bättre än att fortsätta berätta "två veckor" eller "tills vidare."

Så vad behöver folk veta? Vad ska kommuniceras?

Återigen, ett magiskt datum för allt som lyfts just nu är omöjligt. Jag förstår det. De flesta får det. Låt oss vara realistiska då och vara tydliga för folket om följande (Förresten, jag är medveten om att en del av denna information har sagts på presskonferenser tidigare, men den måste vara i centrum och tydlig för alla som förra årets fas program så att alla vet var vi står):

-Vilka kriterier använder CCSA för att utvärdera situationen?

-Baser lättnadsbegränsningar endast på fall? Vaccinationsprocent? Dödsfall? Sjukhusinläggningar? Sjukhuskapacitet? Planerade protester? Situationen i omgivande länder och runt om i världen? Om chefen Somchai från en viss by vill ha en födelsedagsfest? (skämt, typ)

-Om det bygger på en minskning av ärenden, till vilken nivå? Det är uppenbart att vi inte kan skjuta på noll Covid, så vad är en acceptabel nivå för att börja lätta? Vad kan en genomsnittlig "Joe Schmo" titta på dagligen för att ge en uppfattning om hur länge detta kommer att pågå?

-Många länder som har hävt restriktionerna ser i princip en initial "exit-ökning" i fall. Är vi beredda på det om det händer? Kommer vi att få panik igen och omedelbart få knäkast igen eller kommer vi att lita på vaccinerna och vår strategi?

- Nya datamodeller som presenterats av CCSA visar att siffrorna bör nå en topp runt september. Vad säger modellerna efter det när det gäller vaccinationsstrategi kontra fall? Kommer vi att utfärda en steg-för-steg "färdplan"?

-När ska vi sluta behandla alla fall av Covid-19, särskilt asymtomatisk eller hos vaccinerade personer, som en nödsituation och agerar som om det är teater, komplett med ambulanser med sirener, alla bär PPE och obligatorisk tid på sjukhus/fältsjukhus/läkarövervakning? Kommer vi, precis som andra länder, att ha eller planerar att göra det, övergå till att fokusera på sjukhus, intensivvårdsavdelningar och vaccinationsnummer eller fortsätta att vara besatta av fall som kommer att skada turismen och ekonomin? Jag förstår, detta kan inte hända förrän tillräckligt många är vaccinerade men vad är målet? Är det regionalt? Lokal? Nationell? ASEAN?

Till CCSA:s förtjänst har de börjat vara mycket mer realistiska och varnade människor i förväg att även om de kommer att utvärdera situationen ( nästa är måndagen den 16:e) restriktioner överlag kommer nästan säkert att vara på plats fram till slutet av månaden. Talesmannen antydde också i går att det sannolikt skulle vara genom hela september också. Detta är en förbättring, och inte vad folk vill höra, men vi måste vara KRISTALKLÄRA på vad vi tittar på datamässigt och vad målet är här för befolkningen, särskilt för de miljoner utan arbete för närvarande.

Också, till CCSA:s kredit, de är mycket på förhand med vaccinationsnummer, fallnummer, detaljer om sjukhusinläggningarna, dödsfallen, drabbade områden, etc. Detta är faktiskt väldigt transparent, inte bara på nationell nivå utan också på regional och provinsnivå som vi delar dagligen här på TPN media.

Allt vi ber om är att ha samma nivå av förhandskommunikation om vad exitplanen är. Även om vi måste justera planen, som vi gjorde förra året genom att lägga till en extra fas för nattlivet, skulle folk hellre ha det än den nuvarande "Tills vidare"-kulturen. Även om det inte kommer att dröja förrän i januari nästa år, låt oss jämna ut med människor, ge dem tid att förbereda sig och inget falskt hopp (för kärleken till vad som helst, inte mer bara två veckor) och ta oss igenom denna svåra period tillsammans. Jag vet att vi kan, jag vet att vi kommer att göra det.

Adam Judd, delägare, TPN media, 14 augusti 2021.

Fotokredit: Pattaya News-teamet, en för närvarande stängd strand i Chonburi, utan aning om när den kommer att öppna igen eftersom den är stängd "Tills vidare"

Sändning
Användarrecension
3.6 (15 röster)
Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/