Chonburis guvernör släpper nya provinsiella order kring Covid-19-restriktioner innan nyårsfestivalen

Chonburi, Thailand-

Chonburi-guvernören har utfärdat en ny rättsordning i eftermiddag (16 december) som handlar om Covid-19-restriktioner som gäller för hela provinsen och som gäller från och med nu tills vidare.

Dessa markerade regler gäller för hela provinsen. Vi har också lagt till några analyser och uttalanden i kursiv stil bredvid några av orderna för tydlighetens skull, men inga åsikter:

- Hela Chonburi är en blå zon som gäller idag, vilket tidigare meddelats av Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA). (Blå står för Business, Leisure och Ultimate Experience. I huvudsak betyder detta att provinsen kvalificerar sig som ett sandlådeområde för turister som inte kvalificerar sig för test-and-go för att komma in i Thailand och resa dit de vill omedelbart samt extra privilegier och tillstånd för provinsen, såsom de pågående festivalerna i Banglamung och Pattaya. Dessa behörigheter kan variera från provins till provins.)

-Barer, pubar, karaokes, nattklubbar, nöjesställen, tvålar, i princip hela nattekonomin är fortfarande lagligt och officiellt stängd. (Tidigare i veckan, som vi rapporterade hölls ett möte i Pattaya kring att lagligt tillåta barer och nöjesställen att öppna och skickades till Center for Covid-19 Situation Administration, eller CCSA, för ytterligare godkännande. Från och med denna order har dock inget lagligt tillstånd beviljats ​​officiellt. Tvärtemot vad man tror är barer och nöjesställen fortfarande lagligt stängda nationellt och har varit det sedan den 10 april i år, med CCSA som säger att de kommer att "övervägas" i mitten av januari för laglig öppning men inga garantier.)

- Restauranger av alla slag kan bara sälja alkohol om de är SHA+ (Safety and Health Administration, som kräver att formulär och certifikat ska fyllas i och skickas till regeringen online) och en Covid-fri miljö (Ytterligare ett certifikat/uppsättning riktlinjer och regler, se nedan). Tiderna är 11:00 till 2:00 och 5:00 till 11:00. Certifieringarna måste placeras MYCKET framträdande i butiken för inspektion och för kunder att se. (Det har varit lite blandade meddelanden på serveringstiden 11:00. I huvudsak verkar det som att serveringen ska sluta vid denna tidpunkt, och alla kunder och personal bör vara ute med lokalen helt stängd vid midnatt. Det här meddelandet har lett till förvirring, konstaterar TPN-media, men servering och papperskorgar bör stängas senast 11:00.)

-SHA+ restauranger kan servera alkohol till kl. 1 på nyårsafton den 00 december, men måste vara utomhus/öppen miljö. (Det har varit en viss förvirring om detta också eller om det betyder att stängda restauranger inte kan servera förrän denna timme. Huvudoroen här verkar vara evenemang/fester och stora evenemang.)

- Platser som tuppfäktningsarenor, boxningsarenor etc. där man spelar (inofficiellt) ofta sker måste ansöka om en Covid-fri miljöcertifiering som en restaurang som vill servera alkohol.

 Covid-19-mätning/Covid-fria regler/riktlinjer för företagare 

  1. Satffers på restauranger med en Covid-fri miljö MÅSTE har 100 procent genomfört sina Covid-19-vaccinationer eller har smittats senast 3 månader innan med bevis på dokumentation. (Morprom, läkarens mobilapp, är det främsta beviset). Personal som är berättigad bör registrera sig för en booster, särskilt om de har tagit Sinovac eller Sinopharm tidigare.
  2. Personal på restauranger måste ta ett ATK (snabbt antigentest) varje vecka.
  3. Covid-fria restauranger MÅSTE tydligt visa meddelanden för att låta kunderna veta om nummer ett och två. (En skylt bör placeras i verksamheten som informerar kunderna om att personalen är 100 % vaccinerad och personalen testas regelbundet på en framträdande, synlig plats.)
  4. En restaurang i dörrar bör inte vara full med mer än 50 % av det totala antalet sittplatser, folk ska inte sitta mittemot varandra (Sitt till exempel diagonalt tvärs över istället), bör försiktighetsåtgärder som handtvätt och alkoholgel finnas tillgängliga. Om det inte finns plats för bord att vara en meter över bör det finnas skiljeväggar.
  5. Restauranger med luftkonditionering bör öppna dörren minst en gång i timmen för ventilation. (Det angavs inte hur lång denna ventilationsperiod skulle vara.)

    Covid -19 mätregler för kunder

  1. Kunder SKALL slutföra sina Covid-19-vaccinationer eller har blivit smittade i högst 3 månader med bevis på dokumentation.
  2. Kunder SKALL ta ett ATK-test inom 72 timmar efter att du har gått till covid-fria inställningar och arenor.
  3. Kunder MÅSTE registrera sig på Thai Chana-applikationen innan man går in i lokalen och denna incheckningspunkt bör vara framträdande på företaget.
  4. Varje kund SKALL vara i en restaurang i högst två timmar.
  5. Kunder ska inte prata när de inte bär en ansiktsmask i en Covid-fri miljö. (Dessa fem punkter är riktlinjer, men inte fasta order, noterar vi.)

För ytterligare frågor eller förtydliganden rekommenderar vi att du ringer Pattayas stadshus på deras 24-timmars hotline på 1337.

 

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här! ELLER skriv in din e-postadress nedan!

 

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.