Thailand vecka i granskning: Monkeypox kräver nu noggrann övervakning i Thailand, Maskmandatets slut kommer endast att gälla i vissa områden, och mer

Här är en titt på toppen NATIONELL berättelser, valda av vårt Pattaya News/TPN-landslag, från förra veckan, den 23:e till den 29:e maj, med några kommentarer. De är inte på någon speciell nivå av betydelse utan är listade i ordningsföljd efter publiceringsdatum.

FOTO: Prachachat

1. Avlägsnande av mandat för ansiktsmask kommer endast att gälla i vissa områden, säger Thailands folkhälsoministerium

CCSA (Center for Covid-19 Situation Administration) förtydligade efter folkhälsoministeriets tillkännagivande av förslaget om slutet på maskmandaten att kommittén skulle överväga det och att de sannolikt endast kommer att införas i vissa områden, såsom i de flesta utomhusområden och provinser i de gröna zonerna och de blå zonerna som inkluderade stora turistattraktioner som Bangkok, Phuket och Chonburi. Detta är dock bara ett förslag från Folkhälsan, och CCSA och dess kommitté kommer att meddela sitt beslut efter nästa möte. Om det går är det troligt att implementeringen kommer att starta runt mitten av juni.

Avlägsnande av mandat för ansiktsmask kommer bara att gälla i vissa områden, säger Thailands folkhälsoministerium

2. Thailand klassar Monkeypox som smittsam sjukdom som kräver noggrann övervakning

Sjukdomen kräver nu noggrann övervakning enligt smittsamma sjukdomslagen 2015, trots att inga infektioner hittades i kungariket. Enligt klassificeringen beordrade Department of Disease Control nu Monkeypox-övervakning vid hälsokontrollpunkter på internationella flygplatser i hela landet samt på Thailand Plus-registrering för att upptäcka riskabla grupper av ankomster för att förhindra importfallet och inhemska infektioner.

Thailand klassar Monkeypox som smittsam sjukdom som kräver noggrann övervakning

3. Royal Gazette tillkännager officiellt nöddekret förlängning till juli

För 18:e gången har nöddekretet förlängts från 1 juni till 31 juli. Enligt regeringen måste dekretet implementeras för att hjälpa omdefinieringsprocessen av Covid-19 som en endemisk sjukdom i Thailand, som är planerad att närma sig runt juli eller senare än så. De förnekade också kritiker som sa att dekretet genomförs för att stoppa potentiella pro-demokratiska och anti-regeringsprotester.

Royal Gazette tillkännager officiellt förlängning av nöddekret till juli

Och det var allt för den här veckan. Tack som alltid för att du läste Pattaya News/TPN News!

Psst...vill du se mer? Kolla in vår TikTok här

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.