Pheu Thai-partiet i samtal med partier utanför koalitionen för att bilda regering

FOTO: pptvhd36

Nationellt —

Pheu Thai Party förhandlar för närvarande med partier utanför den befintliga koalitionen i ett försök att bilda en regering som ledare istället för Move Forward Party.

Pheu Thai-ledaren Chonlanan Srikaew avslöjade lördagen den 22 juli 2023 att partiet diskuterade potentiella partnerskap med Bhumjaithai-partiet och Chart Thai Pattana-partiet för att gå med i 8-partikoalitionen.

Bhumjaithai-partiet, som leds av Anutin Charnvirakul, den främsta anhängaren av legalisering av marijuana, kom på tredje plats i Thailands val den 14 maj och har för närvarande 71 parlamentsledamöter, medan Chart Thai Pattana Party, ett av de små oppositionspartierna, har 10 parlamentsledamöter.

Efter förhandlingarna insisterade dock både Bhumjaithai och Chart Thai Pattana på att de inte kommer att gå med i en koalition så länge Move Forward Party är en del av den, med hänvisning till deras oro över partiets avsikt att ändra majestätslagen, enligt Chonlanan.

Pheu Thai-ledaren tillade att han också för samtal med Ruam Thai Sang Chart Party och Palang Pracharath Party, som båda också bekräftade att de inte kommer att gå med i koalitionen med Move Forward i den eftersom de också är starkt emot alla ändringar av Lese Majeste-lagen.

Ruam Thai Sang Chart, som stödde nuvarande premiärministern och före detta kuppledaren Gen Prayut Chan-o-cha som premiärminister, meddelade också att de inte kommer att rösta på Pheu Thais premiärministerkandidat i den kommande omgången av premiärministeromröstningen den 27 juli så länge som Pheu Thai fortfarande allierar sig med Move Forward.

I den här situationen föreslog några thailändska analytiker och politiker att Move Forward borde offras och studsas från koalitionen för att vara i oppositionen, men Move Forward har hittills svarat att 8-partikoalitionen borde fokusera på att hjälpa varandra att lösa problemen snarare än att tvinga den att offra.

Koalitionen, som nu leds av Pheu Thai, har 312 röster, men den behöver minst 375 röster från det gemensamma parlamentet för att bilda en regering.

Move Forward Party vann folkomröstningen och flest platser i det nyligen genomförda thailändska valet, men på grund av stenhårt motstånd från militärjuntautsedda senatorer och det konservativa etablissemanget de kunde inte bilda regering med sin ledare Pita vid rodret.

Detta har upprört Move Forward-anhängare över hela landet som har bett om att få mobilisera och protestera mot de juntautnämnda senatorerna men hittills har protesterna varit ganska små, troligen för att många prodemokratiska anhängare identifierar sig som anhängare av Pheu Thai och vill vänta och se om de framgångsrikt kan bilda en regering.

Den mest troliga premiärministerkandidaten skickas till parlamentet för att rösta från Pheu Thai kommer Srettha Thavisin, som vi profilerar här.

Nästa parlamentets premiärministeromröstning är satt till torsdagen den 27 juli 2023.

Prenumerera
Sikta Tanakorn
Den lokala nyhetsöversättaren på The Pattaya News. Aim är en tjugofyraåring som för närvarande bor i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i den här världen.