Medicinsk byte nummer 96, vad kan gå fel med ett aktiebolag i Thailand? Allt!

Följande är en regelbunden åsiktskolumn av Doc Martyn. Hans uttalanden och åsikter är helt hans egna.

1. För att börja om på nytt tog Ken, inte hans riktiga namn, sin nyzeeländska fru och deras barn till Thailand. Genom att använda ett thailändskt aktiebolag köpte han ett familjehus och 6 investeringsfastigheter och spenderade över 110 miljoner THB.

De flesta thailändska tjejer är underbara. Allt var bra tills Kens ögon började vandra. Hans fokus ändrades.

Hans fru återvände till Nya Zeeland med sin son.

Ken och hans nya thailändska flickvän, som han har ett barn med, lever i ett de facto förhållande,

2. Kens hem var en del av ett gods. Byggherren av godset tog ut för höga vattenavgifter så Ken, med hjälp av tunga maskiner, borrade en borrning på sitt block. Hans granne, fastighetsutvecklaren, stämde honom för skadestånd till dödsboet orsakat av de tunga maskineriet.

3. I många år har det varit olagligt att etablera ett thailändskt företag med det enda syftet att köpa mark och/eller egendom. Genom att använda ett proxyföretag hade Ken brutit mot thailändsk lag. Kens situation uppmärksammades av DCI, som fastställde att Kens köp var olagligt. Ett brottmål väcktes mot honom. Dessutom, eftersom hans köp var olagligt, ägde han inte sitt hem. Utvecklaren ändrade sedan sin pågående rättsliga åtgärd mot Ken till ett krav på "kriminalitetsskadestånd till dödsboet".

4. "Fan, har ingen raseri..." Ken fick en kallelse från Nya Zeeland. Hans tidigare fru hade ansökt om skilsmässa och hon stämde honom på 110 miljoner THB. Utan samtycke från sin främmande fru hade Ken redan sålt 2 av de 7 fastigheterna. Detta är förskingring av äktenskapsfonder, ett brott.

Om det lyckas kommer anklagelserna om brottslig skada och förskingring att placera Ken i fängelse i minst två år, varefter han kommer att utvisas för att ha brutit mot Thailands företagslagstiftning.

5. Bortsett från Kens erfarenheter finns det många andra fallgropar förknippade med att använda proxyföretag för att köpa fastigheter. Dessa inkluderar:

-Farang äger 49% av aktierna i företaget, thailändare äger 51%. Farang har ingen kontroll över företaget och egendomen tillhör inte honom/henne.

-Farang köper fastigheten men har inget köpbevis.

-Om en av de thailändska aktieägarna dör kommer hans familj att ha rätt till en andel av 51%-andelen, vilket gör Farang maktlös och öppen för lösen.

-Om Farangs fru dör i förtid har hennes familj rätt att göra anspråk på godset. Andelen till Farang kommer att bero på antalet personer i hennes familj. Om det finns 3 andra familjemedlemmar kan fastigheten delas på fyra sätt.

-Hustrun och/eller hennes familj kan samla in pengar från en "lånehaj", med hjälp av Chenote som säkerhet. Om lånet inte återbetalas, oavsett om du har en nyttjanderätt +/- en överenskommelse, 'lånehaj' kan registrera lånet på Chenote på Landskontoret. Om fastigheten inte säljs kommer egendomen att göras anspråk på av "lånehajen".

6. För cirka 38,000 XNUMX THB, runt om i landet, har skrupelfria advokater etablerat fullmaktsföretag för intet ont anande Farangs. Detta är olagligt. Det finns ingen metod för att kringgå thailändsk lag. Farangs kan inte äga mark i Thailand. När fullmaktsföretaget visar sig vara olagligt är det Farang som kommer att betala straffavgiften, inte advokaten/advokaterna.

7. På Februari 7th 2023 ändrade den thailändska regeringen aktiebolagslagen. Nu ska ett aktiebolag vara aktivt med handel och skattedeklarationer för bolagets styrelseledamöter ska lämnas in årligen.

Fullmaktsföretag är nu döda i vattnet.

Om du har ett proxyföretag måste du ändra din situation omedelbart. Hitta dig själv en ansedd advokat (ja, jag vet att det är en oxymoron!) för att hantera din sårbara situation, eller PM Doc Martyn på Facebook och jag kommer att placera dig i händerna på etiska människor som kommer att hjälpa dig.

8. "Aktiebolag att köpa fastighet, vad kan gå fel?" Allt!

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/