Medical Bytes nummer 97: Benlös i Thailand

Medical Bytes nr 97: "Benlös i Thailand"

Ursprungligen Publicerad 30 / 9 / 23

Redaktörens anmärkning: Vissa bilder i denna åsiktsledare kan störa känsliga tittare. Tittarnas diskretion rekommenderas. Alla bilder finns i slutet för den som kanske bara vill läsa berättelsen.

1. Alex skickade ett meddelande till mig den 9 maj 2023.

Hans berättelse: 'Den 13 april 2023 tumlade jag på golfbanan och landade på mitt vänstra knä och axel. Jag besökte den lokala kliniken för att få antibiotika för skärsår och repor på mitt knä. Jag märkte att jag hade 3 ganska konstiga, icke ömma, röda märken, under huden, ovanför min vänstra fotled. Efter en vecka blev huden svart och blev smärtsam, foto 1 och 2. Jag besökte det lokala sjukhuset…….Jag blev tillsagd att ta bredspektrumantibiotika och gå till den lokala hälsokliniken dagligen för att klä på mig. Smärtan ökade. Det kändes som att kokande vatten hälldes över huden, foto 3 & 4 är såren efter 2 veckor. Kan du ta en titt och berätta om dina tankar.'

2. Vi pratade senare samma dag. Jag sa till honom att han behövde sjukhusvård för identifiering av bakterierna i hans sår följt av lämplig I/V, intravenös, antibiotika.

Alex lades in på sjukhus den 10 maj. Han fick I/V-antibiotikumet, Clindamycin.

Jag rådde honom att han förmodligen skulle behöva ytterligare antibiotika.

Den 12 maj skickade han följande meddelande till mig: 'Läkaren sa till mig igår att de ville skicka mig till Udon Thani för en operation för att skära bort det infekterade köttet etc. Sa att jag skulle tappa hud men hålla foten...Känner lite mindre smärta idag, och mer mobil idag så jag övertygade henne att lämna ytterligare två dagar innan det slutgiltiga beslutet... Har du några rekommendationer?'

Jag ringde honom tidigt på eftermiddagen. Vi pratade länge. Jag berättade för honom att stöttepelaren i behandlingen var I/V-antibiotika för att döda bakterierna som orsakade sår på hans ben. Om inte I/V-behandlingen misslyckades avrådde jag honom från att ta bort vävnad. Om han samtyckte till vävnadsborttagning måste han begära ett transplantat med delad hud för att hjälpa till med reparationen av det eller de öppna såret.

3. Den 20 maj skickade Alex till mig bilder på vävnaden som tagits bort från hans vänstra ben, se bilderna 5, 6, 7, 8, med meddelandet: 'Hej Doc, jag var lite ovillig att skicka dessa till dig eftersom jag vet att du kommer att bli arg. De lurade mig i princip till att låta dem göra det här. Du har några råd om bästa sättet att regenerera köttet. Jag rekommenderade "en delad hudtransplantation". Alex svarade: 'Skål, kirurgen sa till mig att han bara hade tagit bort döda eller svårt infekterade material, nästan föll omkull första gången de bytte förband... Läkaren säger att all infektion löste sig så inget behov av orala antibiotika.'

Vi hade ingen ytterligare kontakt förrän den 4 september 2023 när jag såg hans inlägg på Facebook om hans amputation.

4. Tydligen återkom infektionen efter hans utskrivning från sjukhuset (liksom hans fasor!) Köttet av hans ben fortsatte att ätas bort av infektion och kirurgen fortsatte att ta bort vävnad från hans ben. Så småningom tog kirurgen bort hans ben med en amputation under knäet. Alex skickades hem dagen efter!

Inom 3 dagar dök infektionen upp i stubben. Han lades in på "sepsiszonen" på det offentliga sjukhuset. Han låg bland de sepsisjuka och de döende thailändarna, i deras avföring nedsmutsade lakan. Många av patienterna hade ingen familj att ta hand om deras behov. Nattvården var rudimentär. Och de få tillgängliga nattsköterskorna förblev sysselsatta på sina mobiler.

Så småningom blev ett privat rum tillgängligt, där Alex fann en del fristad innan den sista förolämpningen. Han krävde en amputation i mitten av låret för att ta bort sin infekterade stubbe.

Han rehabiliterar nu hemma.

5. Alexs berättelse om smärtfria röda märken runt fotleden som blev svart i mitten, som blev öm och sedan mycket smärtsam, är typisk för Necrotising Fasciitis, aka köttätande sjukdom, se exempel bild 9, inte Alex. När Necrotising Fasciitis sprider sig blir det snabbt en dödlig sjukdom, se bild 10, inte Alex.

Det finns fyra typer av Nekrotiserande fasciit:

Typ 1: Polymikrobiell, mer än en, bakterie involverad.

Typ 11: Grupp A hemolytiska streptokocker +/- Staphylococcus, inklusive Golden Staph, aka Meticillinresistenta Staphylococcus Aureus, MR.S.A.

Typ 111: Gangren

Typ 1V: Marina organismer och svamp.

Nekrotiserande fasciit är en mycket allvarlig sjukdom med en dödlighet på 20-35 %.

År 2018 var förekomsten av nekrotiserande fasciit i Thailand 32.46 per 100,000 0.4 invånare/år. Incidensen i Amerika är 100,000 per XNUMX XNUMX av befolkningen/år och i Europa 1 per 100,000 XNUMX invånare/år.

6. Hantering av nekrotiserande fasciit; sjukhusinläggning och korrekt sårvård och handtvätt. Behandlingen inkluderar svabbning av såret, för att odla infektionen, vilket möjliggör identifiering av de inblandade bakterierna. Behandla sedan med lämplig I/V-antibiotika. Om sjukdomen inte svarar är tidig kirurgisk ingrepp nödvändig.

7. Alex hade typ 1 Nekrotiserande fasciit. Hans sår förblev lokala.

Så varför tappade han benet?

-Nekrotiserande fasciit av typ 1 diagnostiserades inte tidigt.

- Det krävdes en tidig inläggning på sjukhus, men även efter att hans lesioner blev smärtsamma sköttes han av sin lokala klinik och på öppenvården.

- När han väl erkändes, svabbades inte hans sår, i själva verket under hela hans prövningar togs inga svabbar någon gång. Bakterierna identifierades således aldrig och rätt antibiotika gavs inte.

-Alex behandlades bara med Clindamycin.

-Alex skulle ha svarat på rätt I/V-antibiotika om de hade ordinerats, vilket undvikit behovet av amputation.

-Vid Nekrotiserande Fasciit av typ 1 bör en adekvat prövning av fokuserade antibiotika åtgärda infektionen. Kirurgisk excision är endast indicerad om antibiotikabehandlingen misslyckas.

-Trots kirurgens försäkran misslyckades han med att ta bort all infekterad vävnad, notera de svarta infektionspunkterna på bilderna 5, 6, 7 och 8.

Efter amputationen klagade Alex för mig över de elva thailändska läkarna som hanterade honom under hela hans prövning. "De verkade inte veta vad de gjorde och de ville inte diskutera mitt fall med mig".

Kostnaden för Alex för denna dåliga ledning; hans vänstra ben och 25,000 XNUMX GBP.

8. Internationella medicinska nämnder anser att den thailändska läkarutbildningen är otillräcklig. En thailändsk kvalificerad läkare kan inte arbeta i väst utan ytterligare utbildning och kvalifikationer.

Nekrotiserande fasciit är en fruktansvärd sjukdom som många faller under. Om du har en röd lesion som blir svart och smärtsam någonstans på kroppen, gå inte till din lokala thailändska klinik. Lita inte på hemmaodlad thailändsk läkare och deras uppenbart otillräckliga medicinska utbildning. Besök ett privat sjukhus som har utbildade thailändska läkare även om vissa kedjor har hemodlade läkare.

Var försiktig, bli inte "benlös i Thailand".

Denna åsiktsledare är av Doc Martyn, alla uttalanden är hans egna och behöver inte nödvändigtvis vara TPN Medias.

Kontakta honom på hans Facebook på länken ovan.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/