Thailands tidigare premiärminister Thaksin Shinawatra åtalas för påstådda brott mot monarkin

FOTO: Prachachat

Nationell-

Den 6 februari 2024 avslöjade Prayut Phetkhun, talespersonen för riksåklagarens kontor, offentligt detaljer om ett rättsfall som involverade Thaksin Shinawatra, i avsnitt 112 i strafflagen för påstådda brott mot monarkin, daterat tillbaka. till 21 maj 2015 i Seoul, Sydkorea.

Efter den thailändska polisutredningen väcktes två anklagelser mot Thaksin, inklusive ett brott enligt Section 112 och ett brott mot Computer Crimes Act för spridning av falsk information.

Trots att brotten inträffade utanför kungariket Thailand föll de under thailändsk jurisdiktion, enligt straffprocesslagen. Följaktligen var det åklagarämbetet som var ansvarigt för att föra ärendet.

På grund av Thaksins flyktingstatus instruerade riksåklagarens utredare att utfärda en arresteringsorder. Därefter begärde utredande tjänstemän brottmålsdomstolen om en arresteringsorder, som utfärdades inom den 15-åriga preskriptionstiden sedan händelsen den 21 maj 2015. Thaksins återkomst till Thailand den 22 augusti 2023 ledde till att han frihetsberövades i samband med andra brottmål.

Den 17 januari 2024 informerade Kunthanit Mongkolsawat, chefen för allmänna åklagare och relevanta myndigheter Thaksin om anklagelserna. Thaksin förnekade dock anklagelserna och skickade in ett brev där han begärde rättvisa. Kunthanit vidarebefordrade Thaksins uttalande till utredande tjänstemän för inkludering i utredningen.

För närvarande är ärendet under övervägande av riksåklagarens kontor, det kommer att presenteras för de högsta åklagarna för yttranden och ytterligare rättsliga åtgärder. Denna uppdatering ger bakgrunden till fallet, som har uppmärksammats från olika politiska grupper och thailändare. Trots pågående granskning fortsätter den rättsliga processen enligt thailändsk lag, uppgav talespersonen för riksåklagarens kontor.

Thaksin ligger kvar på ett sjukhus i Thailand i ett kontroversiellt fall medan många har protesterat och uppmanade honom att återvända till fängelset eller att tjänstemännen skulle ge större insyn i hans påstådda medicinska tillstånd som har hamnat på ett sjukhus.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.