Thailändska rättstjänstemän tilltalar Thaksin Shinawatras medicinska behandling och potentiella villkorlig frigivning: uppfyller kriterierna, men ytterligare processer under granskning

Nationell-

Den 17 januari 2024 höll Mr. Somboon Muangklam, rådgivaren till den thailändska justitieministern, och relevanta tjänstemän en presskonferens angående Mr. Thaksin Shinawatras fall i tvist.

Somboon avslöjade offentligt att Thaksin fick medicinsk behandling utanför fängelset i mer än 120 dagar, men det följde procedurerna från generaldirektören för den thailändska kriminalvårdsavdelningen.

"Rapporter måste godkännas av justitieministeriets ständige sekreterare och justitieminister efter att ha fått medicinsk behandling utanför fängelset i 60 respektive 120 dagar", sa Somboon.

I fallet med Thaksin uppfyllde den 136 dagar långa (från och med den 17 januari) medicinska behandlingen på Police General Hospital de nuvarande kriterierna och överensstämde med thailändsk lag, anmärkte Somboon.
Mr. Sitthi Sutivong, biträdande generaldirektör för det thailändska kriminalvårdsdepartementet, nämnde i fallet med villkorlig frigivning att det var en rättighet för fångar att bli granskade av varje fängelsebefälhavare.

Däremot kunde de intagna inte presentera sig själva eftersom varje fängelse skulle granska om de var i lämpliga kriterier varje månad. Sedan skulle namnen lämnas till den thailändska kriminalvårdsavdelningen och föras till en kommitté för att överväga villkorlig dom.

"När det gäller Thaksin var han berättigad till villkorlig frigivning eftersom han klassificerades som en medelgradig fånge, över 70 år gammal och hade olika hälsoproblem. Den thailändska kriminalvårdsavdelningen hade dock ingen information och rapport från Bangkoks häktningsfängelse om huruvida hans namn skulle lämnas in eller inte inom den närmaste framtiden”, kommenterade Sitthi.

"Om Thaksin släpptes för villkorlig frigivning skulle ytterligare processer begäras av Bangkok Remand Prison för dokumentation, elektronisk övervakning (EM) och andra riktlinjer. Vidare skulle villkorlighetskommittén överväga om Thaksin skulle utsättas för EM eller inte och skäl måste anges, säger Sitthi.

Alla intagna som var berättigade till villkorlig frigivning måste följa korrigeringsprocedurerna, inklusive att rapportera sig själv till kriminalvårdstjänstemän varje månad, presentera namnet på en vårdnadshavare och vistas inom specifika områden under villkorlig dom. När det gäller att delta i några politiska partier, om det inte var en kränkning eller att göra något som strider mot reglerna, var det acceptabelt, sa Sitthi.

Läs de senaste artiklarna om Thaksins fall:

Thai Department of Corrections förlänger Thaksins medicinska behandling utöver 120 dagar: betonar respekt för patientens integritet och internationella standarder

Thai House Panel för att undersöka Thaksins hälsofall bland anklagelser om diskriminering på polisens allmänna sjukhus

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.