Åsikt: Jomtiens ansikte förändras och alla håller inte med om det

Senare i veckan, från den 1 mars, påbörjar Jomtien Beach Road ett ambitiöst strandområdesbyggeprojekt från Dongtan Beach polisboxen till Chaiyapreuk-korsningen som kommer att se gatan svänga åt ena sidan under en tid, i ett beslut som inte har välkomnats med mycket positiv fanfar från våra läsare.

We kommer inte att täcka mycket om det projektet i denna åsiktsartikel, du kan läsa mer om det här om du vill.

Det jag vill prata om är hur Jomtien förändras och fortsätter att förändras och hur dessa förändringar för vad turister kanske vill ha och vad invånare kanske vill är sannolikt motpoler.

Jag har varit bosatt i Jomtien sedan 2017, för åren innan dess bodde jag i centrala Pattaya. Jomtien har alltid haft ryktet om sig att vara ett lugnare område än Pattaya utan så mycket nattliv och med många ex-pat invånare. Jag bor i det livligare området Jomtien nära Dongtan som ser många barer och restauranger i motsats till den längre änden som närmar sig Na Jomtien ... men även det området förändras.

Utbyggnaden av den hårt eroderade Na Jomtien Beach de senaste åren lockade säkerligen många fler turister till området, särskilt ryssar och inhemska thailändska turister. Nästan ingen hävdar att den nästan obefintliga och eroderade tidigare stranden vid södra änden av Na Jomtien Beach i Sattahip behövde återställas. Där argumentet började var hur man skulle hantera den ökade trängseln och bullret.

Strandutvidgningen har fört flera nya nattmarknader till Jomtien Beach-området och många övernattningsdrickare, några som tänder fyrverkerier och spelar hög musik alla timmar på natten, vilket irriterar invånare som tidigare hade valt detta område för att vara tysta och mer avlägsna än Centrala Pattaya.

Under Covid och gränsstängningar upptäckte många thailändska turister från Bangkok verkligen Jomtien Beach som har blivit mer populär än någonsin bland inhemska thailändska turister, många valde den framför den närmare Bangsaen. Detta har dock fört trafik till området som vägarna, särskilt den mindre vägen i Na Jomtien, inte kan hantera bra och frustrerade många invånare. Varje helg, särskilt helger, ser nästan oframkomlig trafik ... men stora turistintäkter ... för området.

Många av våra läsare är förmodligen inte heller medvetna om att den södra änden av Jomtien Beach nära de stora skaldjursrestaurangerna INTE är Pattaya Citys ansvar utan hanteras av Sattahip och Na Jomtien myndigheter. Skillnader i hur varje jurisdiktion hanterar klagomål och problem har också irriterat vissa lokala invånare.

Pattaya tittar aktivt på att eventuellt utöka de lagliga underhållningszonerna från centrala Pattaya till Jomtien också (men inte Sattahip-delen). Dessa zoner har inte förändrats på nästan 25 år och sedan de först instiftades har Jomtien nu sett hundratals barer anlända och är nu hemmet för det största och mest populära gayområdet i Pattaya, som tar över från Boyztown redan före Covid.

Pattaya City är väl medveten om detta och väl medveten om att många av dessa barer lagligt vill kunna ha öppet till 2:XNUMX eller senare och inte behöva utge sig för att vara restauranger, som i själva verket Pattaya. Men många Jomtien-bor är emot denna nattlivs-expansion, även om det verkar som om det skulle kunna vara oundvikligt, och tekniskt sett har området redan hundratals barer som verkar i en något grå laglig underhållningsstatus.

Pattaya planerar fortfarande att expandera den norra delen av Jomtien Beach också, och bredda området som den södra delen. Detta kommer säkerligen att locka ännu fler turister till ett redan populärt område, särskilt thailändare och ryssar, men kommer också igen att förändra områdets ansikte. Det är oklart om detta så småningom kommer att hända Dongtan Beach, eftersom många lägenhetsinvånare i det här området har uttryckt sitt motstånd mot stadshuset, oroade att det kommer att överväldiga området med ännu mer trafik och turister.

Pattaya arrangerar också regelbundna stora evenemang på Jomtien Beach, mer än någonsin tidigare, vilket naturligtvis ger mer trafik och fler besökare till området, och en huvudorsak till att det tidigare nämnda vägbyggnadsprojektet sker inom kort.

Bortsett från projektet kommer en av de största helgerna för musikfestivalen i Pattaya den tredje hela helgen i mars att hållas på Jomtien Beach av Now Hotel och den ganska nya och MYCKET populära nattmarknaden Yaimak, med thailändska A-lister-band som Bodyslam och Cocktail- och thailändska hiphop-artister som Youngohm.

Alla dessa evenemang, barer, byggprojekt och mer förändrar verkligen Jomtiens ansikte. Stora lägenhetsprojekt som Copacabana och Riviera och fler kommer att ta med sig fler invånare till området, men många av dem är mer delaktiga i nattliv eller turism än några av de långtidsboende i äldre lägenheter som ursprungligen valde Jomtien som en lugn plats att stanna kvar. Vissa av de nyare lägenheterna verkar faktiskt främst användas som hotell av ryska och kinesiska turister.

Precis som i hela världen förändras saker och framsteg och inte alla kommer att vara nöjda. Pattaya City-tjänstemän säger att de gör sitt bästa för att försöka tillfredsställa alla sidor och kontrollera buller, även om de lagligt utökar underhållningszonerna, men det återstår att se.

Jag har inte ens berört luftföroreningar eller nattliga racing som också är vanliga klagomål från boende här. Eller, "ryktet" om att IconSiam med stor sannolikhet kommer att placera sin länge planerade stora Pattaya-galleria i Jomtien i framtiden, inte centrala Pattaya, vilket naturligtvis skulle få betydande trafikökningar.

Saker och ting förändras, så mycket är säkert. Vad tycker du om förändringarna? Berätta för oss på Editor@thepattayanews.com.

Vi kommer att hålla dig uppdaterad, som alltid, om de stora projektförändringarna som snart kommer till Jomtien.

Den här artikeln är en exklusiv redaktionell/åsikt skriven av TPNs mediainnehållschef Adam Judd och ska inte replikeras eller skrivas om med AI utan tillstånd eller länkning till originalstycket.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/