Jomtien Beach Road: Kontrovers över enkelriktade ändringar

Pattaya, Thailand – Jomtien Beachs lugna stränder har länge varit en fristad för invånare som söker ett lugnare alternativ till livliga Pattaya. Men de senaste förändringarna av vägsystemet har gjort många lokalbefolkning frustrerade och splittrade.

Envägsdilemmat

Med start den 1 mars startade Jomtien Beach Road ett ambitiöst byggprojekt för strandområdet. Sträckan från Dongtan Beach polisboxen till Chaiyapreuk-korsningen förvandlades till en enkelriktad gata i minst arton månader. Även om detta beslut syftade till att förbättra strandupplevelsen, har det väckt heta debatter bland invånarna. Det ledde också till förvirring och, för att vara rättvis, många människor som inte följde de nya reglerna om inte polisen var närvarande.

Turister kontra lokalbefolkningen

Kärnan i frågan ligger i konflikten mellan vad turister önskar och vad långtidsboende värdesätter. Jomtien har traditionellt varit känt för sitt lugn och attraherar expats som söker en fridfull livsstil bort från det livliga kaoset i centrala Pattaya. Utbyggnaden av Na Jomtien Beach och efterföljande tillströmning av turister har dock förändrat landskapet.

Strandutvidgningen

Restaureringen av den en gång eroderade stranden Na Jomtien var ett nödvändigt steg. Den nya stranden lockade både inhemska thailändska turister och internationella besökare, vilket stärkte den lokala ekonomin. Nattmarknader växte fram och området blev livligare. Men med folkmassorna följde trafikstockningar, sena fester och buller – en skarp kontrast till den lugna Jomtien förr.

Trafik elände

Helger, särskilt under helgdagar, ser området ofta nästan oframkomlig trafik. Lokalbefolkningen navigerar genom köer, frustrerade över tillströmningen av fordon. De mindre vägarna i Na Jomtien kämpar för att hantera belastningen, vilket leder till spänningar bland invånarna riktade mot tjänstemän.

Jurisdiktionsförvirring

För att öka frustrationen faller den södra änden av Jomtien Beach, nära skaldjursrestaurangerna, under Sattahip och Na Jomtien myndigheter – inte Pattaya City. Skillnader i hur varje jurisdiktion hanterar klagomål och problem har irriterat vissa invånare. Dessutom går vissa bullriga bråkmakare helt enkelt över jurisdiktionsgränsen och orsakar problem på andra sidan där verkställighet kan saknas.

Framtiden

När Jomtien fortsätter att utvecklas är det fortfarande en utmaning att hitta en balans mellan turistintäkter och boendekomfort. Även om strandexpansionen gynnar den lokala ekonomin, stör den också freden som drog många till denna kustpärla.

För mer, se vår innehållschef Adam Judds senaste redaktion om Jomtien Beachs föränderliga ansikte.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/