Juridiskt hörn: Dramatiska förändringar som den nya lagen om jämlikhet i äktenskap i Thailand kommer att göra

Marriage Equality Bill i Thailand, som har passerat parlamentets underhus, är ett viktigt steg mot att erkänna lika rättigheter för äktenskapspartner oavsett kön. Om det blir lag, här är några större förändringar det kommer att medföra enligt våra partners på Issan advokater, som regelbundet hjälper till att bidra till juridiska artiklar här på The Pattaya News.

1. Könsneutral terminologi: Lagförslaget syftar till att revidera avsnitt 1448 i Thailands civil- och handelslagstiftning, allmänt känd som "äktenskapslagen". Det kommer att ersätta termerna "man" och "hustru" med den mer inkluderande termen "maka". Dessutom föreslår lagförslaget att "man" och "kvinna" ersätts med termen "person".

2. Rättsligt erkännande av samkönade fackföreningar: Thailand kommer att bli det första landet i Sydostasien att legalisera samkönade äktenskap. Detta erkännande kommer att ge lika rättigheter och skyldigheter för par oavsett kön.

3. Offentliggörande i Kungliga Gazette: Efter godkännande av senaten och godkännande av Hans Kungliga Majestät Konungen, kommer lagförslaget att publiceras i Kungliga Gazette. Det blir då lag efter en väntetid på 60 dagar. Under denna tid kan samkönade par officiellt gifta sig och åtnjuta juridiskt skydd.

4. Internationellt erkännande: Genom att legalisera samkönade äktenskap kommer Thailand att ansluta sig till raden av länder som Taiwan och Nepal i Asien som erkänner lika äktenskapsrättigheter. Detta drag kommer att höja Thailands ställning i världens ögon.

5. Avskaffande av könsbestämt språk: Lagförslagets utkast har justerats för att säkerställa att könsbaserat språk stämmer överens med det nuvarande sociala sammanhanget. Parlamentariker har arbetat för att eliminera formuleringar som kan begränsa rättigheterna för HGBTI+-personer, särskilt de i samkönade par med barn.

Sammantaget representerar lagförslaget om jämställdhet i äktenskap en betydande milstolpe i Thailands resa mot större inkludering och lika rättigheter för alla par, oavsett deras könsidentitet.

Förutom de stora förändringarna relaterade till äktenskapsjämlikhet, inför Marriage Equality Bill i Thailand flera andra juridiska ändringar:

1. Könsneutralt språk: Lagförslaget ändrar 68 bestämmelser i Thailands civil- och handelslagstiftning. Den ersätter de befintliga termerna "man" och "hustru" med den mer omfattande termen "gift par". Denna förändring säkerställer att HBTQ-par har samma juridiska status och rättigheter.

2. Arvsrätt: Par av samma kön kommer nu att åtnjuta arvsrättigheter motsvarande dem i heterosexuella äktenskap. Det innebär att tillgångar och egendom kan överlåtas till en make utan diskriminering på grund av kön.

3. Adoptionsrätt: Lagförslaget ger samkönade par rätt att adoptera barn. Detta betydande steg säkerställer att HBTQ-familjer har samma lagliga möjligheter att skapa och fostra familjer som heterosexuella par.

4. Medicinskt beslutsfattande: Med den nya lagen kommer samkönade makar att ha befogenhet att fatta medicinska beslut för varandra. Detta inkluderar situationer där en partner är oförmögen eller oförmögen att ge samtycke.

5. Erkännande av utländska äktenskap: Lagförslaget erkänner samkönade äktenskap utomlands. Par som gifter sig lagligt i andra länder kommer att få sina fackföreningar erkända i Thailand, vilket ger dem lagligt skydd och rättigheter inom landet.

Dessa förändringar främjar gemensamt jämställdhet, eliminerar diskriminering och förbättrar den juridiska ställningen för HBTQ-individer och -par i Thailand.

HBTQ+-aktivister i Thailand har uttryckt både hopp och oro angående lagförslaget om jämställdhet i äktenskap. Samtidigt som de firar framstegen mot lika rättigheter, lyfter de också fram områden där lagförslaget kommer till korta. Här är några av deras bekymmer:

1. Ofullständiga skydd: Även om lagförslaget legaliserar samkönade äktenskap, hävdar vissa aktivister att det inte ger heltäckande skydd för HBTQ+-individer. De anser att ytterligare bestämmelser behövs för att skydda mot diskriminering i olika aspekter av livet, inklusive anställning, bostad och hälso- och sjukvård.

2. Föräldrars rättigheter: Lagförslaget tar inte uttryckligen upp föräldrarättigheter för samkönade par. Aktivister betonar behovet av tydliga juridiska riktlinjer angående adoption, vårdnad och föräldraansvar. Att säkerställa lika rättigheter för HBTQ+-föräldrar är avgörande för familjens stabilitet och välbefinnande.

3. Transpersoners rättigheter: Även om lagförslaget fokuserar på jämställdhet i äktenskap, tar det inte specifikt upp rättigheterna för transpersoner. Aktivister förespråkar ett bredare juridiskt erkännande och skydd för transpersoner, inklusive namn- och könsmarkörsändringar i officiella dokument.

4. Religiös opposition: En liten fraktion av religiösa parlamentsledamöter har uttryckt motstånd mot lagförslaget. Bekymmer uppstår från konservativa synpunkter som kan hindra dess smidiga passage. Att balansera religionsfrihet med lika rättigheter är fortfarande en omtvistad fråga.

5. Implementeringsutmaningar: Även om lagförslaget blir lag kan dess effektiva genomförande ställas inför utmaningar. Aktivister oroar sig för byråkratiska hinder, samhällelig acceptans och att se till att samkönade par kan utöva sina rättigheter utan hinder.

Sammanfattningsvis, även om lagförslaget om jämlikhet i äktenskap representerar betydande framsteg, fortsätter aktivister att förespråka en mer omfattande rättslig ram som tar itu med de olika behoven och rättigheterna för HBTQ+-gemenskapen i Thailand.

Överväg att nå ut till Issan advokater, kontaktinformation nedan, för hjälp med eventuella problem du kan ha haft eller frågor angående juridiska frågor, inklusive äktenskap, vilket är ett stort steg i livet och bör involvera konsultation med en ansedd advokat.

Isaan advokater specialiserar sig på att tillhandahålla juridiska tjänster för expats och utländska medborgare i Thailand.

För mer information, besök Issan Advokater här.

-
*Ansvarsfriskrivning: Den här artikeln tillhandahåller allmän information och utgör inte juridisk rådgivning. Rådgör med en kvalificerad advokat för personlig vägledning.*

Sponsrad annons/åsikt.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/