Thailands premiärminister tilldelar särskild grupp för att övervaka inbördeskriget i Myanmar, vidtar försiktighetsåtgärder vid gränsen

Nationell-

Den 11 april 2024 utfärdade Thailands premiärminister Srettha Thavisin en order att tilldela en särskild arbetsgrupp för regeringen att övervaka den flyktiga situationen under inbördeskriget i Myanmar.

Som svar på ordern och som ordförande för den särskilda arbetsgruppen inspekterade Parnpree Bahiddha-nukara, Thailands vice premiärminister och utrikesminister, gränskontrollen i Mae Sot, Tak, och deltog i en briefing om situation från företrädare för högt uppsatta myndigheter för att följa upp situationen.

Enligt thailändska nationella medier förberedde den thailändska regeringen för försiktighetsåtgärder vid den thailändska gränsen i Mae Sot, Tak, och kategoriserade situationen i fyra huvudgrupper inklusive 1.) Berörda thailändska medborgare vid gränsen kan söka skydd som den thailändska regeringen hade förberett i ett utpekat område, 2.) Myanmar-flyktingar kan passera den thailändska gränsen på ett säkert sätt för att söka skydd på 123 angivna platser, 3.) Myanmarjuntans militära enheter stationerade vid den andra vänskapsbron mellan Thailand och Myanmar begärde inte officiellt skydd, och 4.) En grupp kineser som olagligt korsade den thailändska gränsen, thailändska myndigheter skulle noggrant undersöka dem och bestämma deras status.

När det gäller militärer från Myanmars junta som vill korsa den thailändska gränsen måste de avväpnas och kläs som civila innan de tillåts passera gränsen enligt FN:s humanitära principer, sade Parnpree.

Nyligen uttalade Thailands premiärminister Srettha Thavisin för allmänheten angående skydd mot intrång på thailändskt flygterritorium från inbördeskriget i Myanmar. Om det skulle ske intrång i thailändskt territorium, Royal Thai Air Force (RTAF) skulle reagera i enlighet med detta och sätta in flygplan för övervakning.

Parnpree avslöjade offentligt angående fallet att den thailändska regeringen först skulle utfärda en varning till alla lagöverträdare och hävda att Thailand inte skulle tillåta något intrång i thailändskt flygterritorium.

Den nuvarande situationen i Thailand var bra, dock var inbördeskriget i Myanmar oförutsägbart och den thailändska regeringens särskilda arbetsgrupp skulle övervaka situationen dagligen, betonade Parnpree.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.