Funktion: En titt på den kommande veckan i nyheter: Covid-19-zon och begränsningsändringar, Phuket Sandbox går framåt, Pattaya vaccinationsprogram

Thailand-

Följande är vår veckovisa funktion där vi tar en titt på de mest utvecklande berättelserna och saker att följa under nästa vecka. Vi fokuserar på vad som händer den fjärde veckan i juni, som slutar den 26 juni 2021.

Eftersom vi publicerar dussintals berättelser i veckan, gör detta att våra läsare kan få en snabb glimt av de viktigaste berättelserna som utspelar sig i Thailand och Pattaya och att följa och följa den kommande veckan, som valts av vår redaktion.

1. Vissa åtgärder underlättar nationellt, nya covid-19-zoner som träder i kraft måndagen den 21 juni 2021

Center for Covid-19 Situation Administration, eller CCSA, tillkännagav en lättnad av restriktioner och ändringar av deras nuvarande zonbeteckningssystem med kraft måndagen den 21 juni 2021.

Zonbeteckningssystemet används för att fastställa övergripande restriktioner och åtgärder samt kontrollrelaterade frågor på nationell nivå och är baserat på flera faktorer, inklusive vaccinationsnivåer, antal Covid-19-fall, sjukhusinläggningsnummer och andra poster.

En komplett lista över ändringarna finns i länken nedan, men i huvudsak är de största förändringarna en ökning från 25 % kapacitet i restauranger i de högsta kontrollzonerna som Bangkok till 50 % och alkohol kan säljas på restauranger i gult "kontrollerade" provinser. Tyvärr kommer Chonburi att förbli i den näst högsta kontrollzonen, röd, och ser små förändringar förutom en ökning av den totala insamlingskapaciteten som inte är för "fester" eller sociala evenemang. Nattklubbar, barer, gogos och nöjesställen förblir stängda i hela landet oavsett zon.

Dessutom återstår många åtgärder vid utnämningen av provinsguvernörer, som alltid kan stärka reglerna. Till exempel är Chonburi lagligt tillåtet att lätta på restriktionerna för exempelvis biografer, men de förblir stängda på order av guvernören. Guvernörer kan dock inte lätta på reglerna. Till exempel, om guvernören ville tillåta små barer att öppna, en livlina för Pattaya, kunde han inte eftersom detta är en nationell restriktion.

Thai Covid-19 Center tillkännager uppmjukning av de förebyggande åtgärderna mot Covid-19 i hela landet, särskilt i provinserna med mörkröda zoner

2. Phuket Sandbox kommer sannolikt att gå inför thailändska regeringen för slutgiltigt godkännande nästa vecka

Artikeln i vår första punkt ovan, kring Covid-19-restriktioner, innehåller också CCSA-beslut om "Phuket Sandbox", ett mycket omtalat program som i huvudsak kommer att tillåta utländska vaccinerade turister att komma in i Phuket och stanna utan karantän.

Men det finns fortfarande många restriktioner, regler och riktlinjer som har lett till mycket kritik på nätet. Oavsett vilket är programmet ett test och är inte menat att vara den "stora återöppningen" av Thailand för turister som pre-Covid-19.

Det finns fortfarande många frågor om programmet men det är ett viktigt första steg om Thailand fortsätter att röra sig mot ett aviserat mål tidigare i veckan att öppna landet bredare för turism inom 120 dagar.

Pressmeddelande: Thailand bekräftar återöppningsplanen från den första juli, från och med Phuket, detaljer från dagens regeringsmöten inuti

3. Fler vacciner kommer snart, Pattaya går vidare med sin plan att få 70 % av lokalbefolkningen vaccinerad

Pattaya köpte på sin egen budget 100,000 19 doser av Sinopharm Covid-XNUMX-vaccinet, som nyligen tillkännagavs, och är ett stort steg framåt för dem att påskynda sin personliga kampanj för att få staden vaccinerad så snart som möjligt.

Detta beror främst på det faktum att som en del av återöppningsplanen för Thailand kommer områden som inte är minst 70 % procent vaccinerade inte att kunna öppnas för utländska turister och Pattaya är fast besluten att öppna igen så snart som möjligt. Eftersom 80 % av Pattayas BNP är beroende av inhemsk och utländsk turism, är detta förmodligen ett bra beslut.

Vissa områden i Chonburi, som de populära turistöarna Koh Larn och Koh Si Chang, är redan över 70 % av de lokala invånarna vaccinerade, även om de bara har några tusen permanenta invånare.

Vi kommer att fortsätta hålla dig uppdaterad om lokala vaccinationsprogram och när de nyinköpta vaccinerna äntligen kommer. Vissa sjukhus har också börjat "officiellt" acceptera registrering för privata vacciner, som Moderna, som kommer att behöva betalas för, men rapporter om långa köer och väntetider rapporterades också till oss. Vi tillhandahåller inga listor över sjukhus som gör detta här eftersom din körsträcka kan variera och situationen förändras snabbt på marken, ibland till och med inom några timmar. Vi uppmuntrar intresserade lokalbefolkning att kontakta sitt föredragna sjukhus.

För utlänningar som är intresserade av att delta i regeringsprogrammet är det fortfarande begränsat i Chonburi på grund av förråd och det finns inget övergripande utländskt registreringsprogram lokalt som Chiang Mai eller Phuket-ännu. Vi meddelar dig när det finns.

Expats kan, i teorin, registrera sig om de är över 60 eller har ett av flera hälsotillstånd på följande webbplats, även om registreringsprogram är begränsade (och ofta är inställda endast för specifika tidsfönster för registrering) och sjukhusen för närvarande per press tiden är bara i Bangkok, vilket innebär att du skulle behöva ta en roadtrip om du är i Pattaya. Tänk på att registrering ofta inte ger någon garanti för när man kommer att få sitt vaccin. https://thailandintervac.com/

Pattaya beställer självständigt 100,000 19 doser av Sinopharm Covid -XNUMX-vaccinet för att påskynda vaccinationskampanjen för Pattaya

Det var allt för denna vecka! Som alltid, tack för att du tittade in och ha en säker vecka framåt!

Sändning
Användarrecension
5 (2 röster)
Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/