Åsikt: Thai Covid-19 Center vill ha idéer för att säkert öppna nöjesställen - här är några

 

Igår, den 21 juni 2021, svarade Center for Covid-19 Situation Administration, eller CCSA, Thailands "hjärna" för utformning och implementering av Covid-19-relaterade policyer på flera förfrågningar från underhållningsindustrin om en väg ut ur den nuvarande krisen .

För det första, som en referenspunkt, har alla nöjesställen, som inkluderar barer, nattklubbar, gogos, herrklubbar, karaokebarer, pubar och liknande stilställen varit stängda i cirka två och en halv månad från en nationell order från CCSA till "kontrollera spridningen av Covid-19." Detta är en hård stängning, även om de tillät vissa provinser att sälja alkohol på restauranger tidigare i veckan. Naturligtvis skiljer sig efterlevnaden från regeln som är en del av problemet, men den faktiska ordern är att de är stängda.

Detta var efter att den nuvarande "vågen" av Covid-19 räknade upp tusentals fall om dagen i landet och många skyller det på ett originalutbrott från nöjesställen i Thonglor i Bangkok.  Låt oss dock vara ärliga, även om dessa ställen sannolikt inte följde Covid-19-reglerna och förtjänar att hållas ansvariga för det, viruset dök inte magiskt upp på dessa platser och svävade troligen runt ett tag, särskilt på grund av antalet människor som strömmade in över porösa gränser i landet och pågående politiska problem i Myanmar och nedstängningar i Malaysia och Kambodja som orsakade många människor att strömma från båda länderna för arbete.

Dessa platser besöktes också, som framgår av länken i stycket ovan, av kändisar, politiker, ambassadörer, musiker, influencers och andra som säkerligen väckte ännu mer uppmärksamhet till händelsen som snabbt ledde till stängningen av sådana arenor - stora som små -rikstäckande.

De har hållit stängda sedan dess.

Som sagt, igår, CCSA verkade kasta ett ben för ökande krav från ägare av sådana arenor som du kan läsa om genom att klicka här.

Detta kommer också när Phukets mycket omdiskuterade sandlåda börjar om bara några dagar men från och med pressen är barer och nöjesställen fortfarande stängda, oavsett storlek. Lättnaden med att tillåta alkohol på restauranger och hemmaträffar gavs tidigare idag, som du kan se genom att klicka här.

Detta gjorde dock att lokaler som specifikt ägnas åt nattliv, fester, alkohol och underhållning blev ännu mer upprörda och de protesterade idag i Phuket och bad om att få öppna. Många av dem är helt vaccinerade mot Covid-19 och tror att de skulle kunna öppna snabbare, men det har det inte. Du kan läsa om den protesten genom att klicka här.

Detta efter liknande nationella protester från nöjesplatsägare och Pattaya barägare ber om hjälp, som du kan se här.

Så vad är lösningen? Varför ber så många ägare av nöjesställen att få öppna när ärenden faktiskt dyker upp runt om i landet och i Chonburi, Pattayas hem? Det kan du se genom att läsa om dagens siffror här.  Tja, svaret är faktiskt ganska enkelt, åtminstone på den senare frågan.

Företagsägare blir mer högljudda och ber om att öppna eftersom de inte får ekonomiskt stöd. Det finns några mindre program här och där för att vara rättvis men för det mesta, det har givits lite eller inget ekonomiskt stöd till underhållningsindustrin som helhet och ägare har varit stängda i cirka åtta månader av de senaste femton genom statlig order utan mycket hjälp. Till skillnad från många västländer pågår inte storskaliga ledighetsprogram, hyresmoratorier, helt avstått från el och vatten, personal som får generös arbetslöshet etc. här.

Därför, nöjesställen ber om att få öppna med strikta Covid-19-regler ELLER ges ekonomiskt stöd som andra länder, en rimlig begäran de anser. CCSA har sagt att de tror att personer som är påverkade av alkohol inte kan ta avstånd från sig själva men har bett om förslag på hur man öppnar. Okej, låt oss ge några och några övergripande tankar.

  1. Att öppna restauranger för alkohol men inte låta små barer öppna fungerar inte. Vi såg tydligt detta under tidigare försök i Pattaya, troligen varför de förbjöd det från restauranger fram till denna vecka i vissa provinser.

Varför fungerar det inte? Trots de ärliga försöken från de flesta företagsägare att kontrollera situationen på restauranger, leder det till att människor behandlar lokalen som en bar. De kommer in och beställer en tallrik chips och tio öl. Det finns inga tydliga riktlinjer för vad som är acceptabelt så polisen slår till här och där. Vissa barer bestämmer sig för att de är restauranger och börjar sälja kycklingfingrar för att försöka komma över reglerna. Polisen går till razzia och tyvärr drabbas även vanliga restauranger. Humöret blossar upp mellan barägare och restaurangägare och folk ringer polis på varandra. Etc, Etc.

Nu kan det här fungera i provinser på landsbygden eller på platser utan många barer, men i Pattaya, med tusentals barer och restauranger, fungerar det inte bra. Många av dessa barer ligger i ett "mellanstadsområde" och säljer sprit och mat vilket gör situationen ännu svårare för polisen att reda ut. Sedan har man restauranger som har livemusik, vilket också ställde till problem. Det är inte en enkel svart eller vit fråga. Vilken licens lokalen har hjälper men är inte perfekt. När vi vet detta, låt oss gå till två.

2. Folk kommer redan att samlas. Varför inte ge dem en plats med strängare regler och hälsoåtgärder?

Om det är något vi ser närma sig tre månaders stängning av barer för andra året i rad så är folk trötta på detta. De flesta förstår hälsohotet, de flesta förstår att vaccin sannolikt är svaret, men många har svikit sin vakt. Du kan se detta med dussintals människor på kaféer, stränder, köpcentra, marknader, hemmafester och andra platser. De allra flesta fall av Covid-19 kommer nu från tättpackade samhällen på fabriker, marknader, arbetarläger, byggarbetsplatser och andra platser. Det betyder inte att det inte finns någon verklig risk någon annanstans, det finns det naturligtvis, men en välskött lokal eller vissa regler är säkerligen färre risker än många av de platser där Covid-19 för närvarande bryter ut.

Detta tar oss till 3.

3. Börja med att låta ölbarer, strandklubbar, restauranger, utomhuslokaler, platser med uteservering öppna

Så här började många andra länder och även om jag är långt ifrån en vetenskapsman är många experter överens om att detta är avsevärt mindre riskabelt. Detta kommer inte att glädja alla, särskilt gigantiska nattklubbar, men är ett steg mot att de ska öppna och kommer att lugna ner folk som letar efter illegala fester eller går på housepartyn med nollregler. Och, låt oss vara ärliga, det finns ställen där ute som redan är öppna och tillgängliga som "pressar" reglerna lite och efter tre månader utan ekonomiskt stöd som förmodligen inte förvånar någon.

Tillåt utomhusplatser att öppna. Ställ in kapacitetsgränser. Gör det endast till bordsservering. Vad det än behöver vara, är detta en start som fotmassage bara på massagesalonger. Ja, vissa platser kommer inte att följa reglerna, men många kommer att göra det och det är en utgångspunkt. Detta kommer också att möjliggöra steg mot nästa punkt.

4. Sätt kapacitetsgränser, få personalen på nöjesställen vaccinerad, använd några av reglerna som användes under tidigare faser, testa och spåra

I Pattaya, som vi sa tidigare idag, turister och nöjesställen tigger praktiskt taget om vaccin. Jag tänker inte gå in på det positiva eller negativa med vacciner, men de flesta företagare tror att detta är det enda sättet de kommer att tillåtas öppna sin verksamhet och gör allt de kan för att få dem och deras personal vaccinerade så snabbt som möjligt. Om så är fallet, skaffa dem vaccin och låt dem öppna sin verksamhet. Använd brottsbekämpning på ett positivt sätt för att patrullera och förstärka goda beteenden, lära ut kraven etc. Att använda dem för att fånga två personer som dricker en öl på hörnet tjänar ingen.

Kort sagt, vi bör överväga att separera lokaler baserat på storlek, att de är inomhus/utomhus och typ av lokal. Tvärtemot vad man tror är inte alla nöjesställen en del av red-light district och de allra flesta är faktiskt mycket små thailändska barer och mötesplatser som inte får öppna, även om de bara kan sitta för sex personer. Många andra länder insåg den stora skillnaden mellan barer/pubar och massiva nattklubbar eller nöjesställen för vuxna. Thailand måste göra det också, det finns tusentals företagsägare som driver små utomhusbarer och mötesplatser som troligen är helt säkra som borde kunna öppna nu.

Den stora majoriteten av underhållningsindustrin i Thailand ägs av thailändare för thailändare vilket är en viktig sak att komma ihåg. Detta är också i princip hela konsert- och nattlivsbranschen inklusive för välrenommerade thailändska artister som Carabao och Bodyslam som förlitar sig på denna industri för sin inkomst.

När det gäller större lokaler bör de också ges alternativ, såsom kapacitetsbegränsningar, bordsservering och separering av grupper som kan göras men kräver lite arbete.

Och i slutändan, om detta inte kan fungera och makten som bestämmer nöjesställen, som driver en betydande summa pengar och turismdollar, oavsett om folk vill erkänna det eller inte, kan inte öppnas...åtminstone de bör tillhandahållas levande inkomster och ekonomiskt stöd för att ta sig igenom denna kris så att den övergripande turisminfrastrukturen inte kollapsar innan turister återvänder som många andra länder gjorde.

Adam Judd

Juni 22nd, 2021

Sändning
Användarrecension
4.45 (11 röster)
Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/