Analys: Alla för närvarande kända detaljer om att återöppna Pattaya och andra delar av Thailand för vaccinerade utländska turister utan karantän från 1 november

 

  Den här veckan har vi bestämt oss för att skriva lite annorlunda redaktionell/analys baserat på bokstavligen dussintals e-postmeddelanden och meddelanden till vårt team bara under de senaste dagarna.

Frågan som alla tänker på är ganska enkel...de vill ha detaljer, huggna i sten, signerade, förseglade och levererade, gummistämplade, etc för att ge perfekt klarhet åt förslaget att återöppna Pattaya och andra delar av landet för utländska vaccinerade turister utan karantän från den 1 november.

Först, här är premiärministerns tillkännagivande som startade denna uppsjö av e-postmeddelanden, meddelanden och till och med telefonsamtal till vårt team.

Det andra, fortsatta meddelanden om att "återöppna" evenemang i Pattaya musikfestivaler och fyrverkerifestivaler har fått ännu fler att skicka meddelanden till oss, många av dem vill vara här för dessa evenemang. (Det är värt att notera att dessa evenemang verkligen är designade för inhemska turister som kommer att utgöra den stora, stora majoriteten av publiken.)

Vi förstår. Det gör vi verkligen. Många människor kan inte vänta med att återvända till Thailand, speciellt för en vanlig semester. Många företagare, särskilt här i Pattaya, vill inget hellre än att välkomna tillbaka riktiga turister utan karantän och massor av pappersarbete, här för en semester. Det skulle vara första gången på ungefär 21 månader om det ägde rum.

Men det vi ska berätta är sannolikt inte vad de flesta av er vill höra. Är du redo för det? Det är därför "officiell" information har varit så svår att hitta och olika mediekällor är fulla av motstridiga uppgifter, förslag, spekulationer och åsikter. Ok, här är det: Här är vad som är känt, faktiskt, juridiskt, stämplat och förseglat, och officiellt om återöppningsplanen från november:

.

.

.

.

.

Jag fattar? Vänta, säger du, det fanns ett tomt utrymme? Ja, låt oss förklara varför.

Vid denna tidpunkt pågår fortfarande en het intern diskussion mellan olika motstridiga avdelningar och organisationer på nationell nivå om hur man gör detta på ett säkert sätt. Det är uppenbart att den medicinska sektorn inte håller med näringslivet. Om den medicinska sektorn hade sin vilja skulle vi förmodligen vänta på 80 % fullvaccinerade i hela landet och många fler månader av försiktig väntan och babysteg. Om näringslivet hade sin vilja skulle vi öppna imorgon utan regler. Som ett resultat kommer de två sidorna med motsatta åsikter att behöva kompromissa och komma fram till den bästa nuvarande lösningen.

Det är därför så många olika åsikter och spekulationer (och det är spekulationer, även om mycket av det är utbildat och verkliga förslag diskuteras) finns där ute. Från ett test för Covid till flera tester, till fri roaming till att bo i femton zoner, till att bo på ett SHA+ hotell, till blå zoner, det kan vara otroligt förvirrande. Det förstår vi.

Premiärministern "lovade" aldrig att landet skulle öppna igen den 1 november. Han uppgav att han bad Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA) och Folkhälsoministeriet att överväga Det. Här är hans exakta uttalande:

Jag har därför instruerat CCSA och folkhälsoministeriet att inom denna vecka snarast överväga att från och med den 1 november tillåta internationella besökare att komma in i Thailand utan krav på karantän om de är helt vaccinerade och anländer med flyg från låg- riskländer.

I verkligheten är det nästan säkert att någon form av plan kommer att äga rum. Saker och ting kommer att bli mycket bättre än vad de är för närvarande. Och som alltid kommer det sannolikt att börja med mycket strikta regler som kommer att "lätta" över tiden. Och de kommer att lätta. Vi förstår verkligen att processen har varit för långsam för många.  Vi skulle råda läsare att INTE BOKA NÅGRA FLYG ELLER HOTELL som inte kan avbokas och återbetalas tills alla detaljer är slutgiltiga. Om du bokar, gör det för ett befintligt program som Phuket Sandbox eller en 7-dagars karantän och bli positivt överraskad om saker och ting lättar innan dess.

Så snart officiell, solid, i Royal Gazette och gummistämplad information släpps kommer vi att vara de första att berätta. Vi informerar då och då om förslag för att hålla människor medvetna, men påminner konsekvent våra läsare om att de bara är förslag och att de kanske inte kommer att ske.

För närvarande finns det ingen slutgiltig "lågrisk"-lista över länder som får komma in i Thailand utan karantän. CCSA debatterar denna lista och den kommer "sannolikt" att vara många fler än tio enligt dem. Vi kommer förmodligen att veta någon gång senare i veckan. Det finns ingen slutgiltig lista just nu så konsekventa samtal till ambassader (som vissa har berättat att de har gjort) kommer inte att kunna hjälpa dig.

Det finns inga tydliga svar om barn och processer med dem.

Det finns ingen garanti att barer, nattliv, rödljusdistrikt, pubar, etc. kommer att öppna den 1 december, det anses också först "senast" 1 december.

Det finns ingen garanti om försäkringskrav, men det är nästan säkert att det stannar, även om den maximala täckningen möjligen kommer att sänkas. Återigen ett förslag.

Det finns ännu ingen klarhet om det kommer att finnas så kallade blå zoner, begränsade provinser eller andra föremål. Detta har förvirrat många människor med vissa medier som pratar om femton tillåtna provinser, vissa talar om blå zoner och andra talar om fri roaming. Förvirringen beror helt enkelt på att alla dessa är förslag och att ingenting, ja ingenting, är slutfört ännu.

Det finns ingen klarhet om så kallade "svabbhubbar" eller om man kommer att behöva stanna en natt på ett godkänt hotell i väntan på Covid-19-resultat. Återigen ett förslag.

Allt detta sagt, ja, några av dessa idéer övervägs seriöst, har föreslagits och kan hända. Men ingenting är slutgiltigt eller officiellt ännu. (Tja, när det gäller dessa ämnen. Pattaya Music Festival gjordes officiell i helgen, men återigen, den är avsedd för inhemska turister, inte utländska turister. Dessutom kommer den att ha strikta regler som fortfarande håller på att utvecklas.)

Det enklaste sättet att tänka på återöppningen är att den 1 november kommer att vara ett "från" datum för policyändringar, som justeras och justeras allt eftersom. Det är inte en "grand reopening of the ports" som vissa verkar tro. Det är ett stort steg framåt, missförstå oss inte. Återigen, nästan två år sedan vaccinerade utländska turister har allvarligt övervägts att ta sig in i Pattaya-området utan karantän och massor av pappersarbete. Det är MASSIVT. Det är ett stort steg framåt. Det kommer inte att glädja alla med förslagen och planförslagen, men det kommer, som alltid, att underlätta med tiden.

När det gäller det så kallade Thailand-passet och hur det kommer att skilja sig från inträdesbeviset, är detta också ett arbete som pågår och kommer förmodligen inte att vara klart att gå den 1 november. Det kommer att förenklas och kommer att vara en förbättring, särskilt på backend, vid inresa i landet. Men det kommer sannolikt inte att bli så enkelt som många turister och besökare vill, åtminstone inte till en början. Återigen är det ett steg framåt.

För nu, ta ett djupt andetag, låt inte alla olika åsikter om återöppning stressa dig och vänta på officiell information INNAN du bokar flyg eller hotell, så hoppas vi att se er alla snart i Thailand och Pattaya.

Det har varit en lång väntan för många. Vi tror verkligen här på TPN media att det finns ljus i slutet av tunneln för turismen att återvända, men det kan finnas några fartgupp fortfarande i den tunneln. Vi är mycket längre fram än vi var för flera månader sedan och saker och ting kommer att fortsätta att förbättras, bara lite långsammare än många önskar.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/