Thailands vecka i granskning: Thailands varningsnivå för Covid-19 höjdes till den näst högsta, och mer

Här är en titt på toppen NATIONELL berättelser, valda av vårt Pattaya News/TPN-landslag, från förra veckan, den 3:e januari till den 9:e januari, med några kommentarer. De är inte på någon speciell nivå av betydelse utan är listade i ordningsföljd efter publiceringsdatum.

1. Thailands Covid-19-varning har nu höjts till nivå 4 på grund av snabb Omicron-spridning, meddelar folkhälsoministeriet

Den nationella varningen till den näst högsta nivån hade föranlett skärpta restriktioner och fler åtgärder, inklusive stängning av högriskplatser, reseminskning samt Work From Home, gruppaktivitetsbegränsningar, etc, vilket resulterade i CCSA:s tillkännagivanden om följande dag för att stävja spridningen av Omicron som avsevärt inträffade under och efter nyårshelgerna.

Thailands Covid-19-varning har nu höjts till nivå 4 på grund av snabb Omicron-spridning, meddelar folkhälsoministeriet

2. Thai Covid Center håller ett stort möte, gör Omicron-mätrelaterade tillkännagivanden

Efter ökningen av den nationella varningen tillkännagav sedan CCSA (Center for Covid-19 Situation Administration) omjusteringen av färgzonindelningen i de flesta provinser till det kontrollerade området eller Orange Zone och andra förebyggande åtgärder. Alla provinser som inte är kategoriserade i den blå zonen är nu listade i det kontrollerade området, alias Orange Zone där alkoholförsäljning och servering på restauranger inte är tillåten. För internationella resenärer förblir "Test&Go"-turistprogrammet avstängt och välkomnar endast registrerade passagerare som redan godkänts. "Sandbox"-programmet är fortfarande på för alla med minst 7 nätters karantän, men bara ett fåtal områden gäller nu. Fullständig information finns i artikeln, om du missar det:

Thai Covid Center håller ett stort möte, gör Omicron-mätrelaterade tillkännagivanden

3. Thailand stoppar export av gris och gris i tre månader för att hjälpa till att lösa skyhöga priser

Det skyhöga priset på fläsk har väckt flera klagomål till allmänheten sedan början av året. Centralkommittén för priser på varor och tjänster släppte därför ett meddelande om att tillfälligt förbjuda export av svin och fläsk från kungariket för att lösa sådana problem. Även om regeringen resonerade att det berodde på nedgången i inhemsk grisköttsproduktion, menade många kommentarer på sociala medier misstänksamt att det kunde vara spridningen av den afrikanska svinpest (AFS) som hade spridit sig i många länder. Myndigheterna förnekade dock anklagelsen i dag och upprepade att det berodde på att lokala förråd minskade.

Thailand stoppar export av gris och gris i tre månader för att hjälpa till att lösa skyhöga priser

Och det var allt för den här veckan. Tack som alltid för att du läste Pattaya News/TPN News!

Psst...vill du se mer? Kolla in vår TikTok här

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.