UPPDATERING: Stort skämt följer upp det kinesiska lösenfallet i Pattaya, operation röntgen för att rikta in sig på brottslingar

Pattaya –

"Big Joke" anlände till Pattaya för att följa upp ett kinesiskt lösensumma nyligen och för att säkerställa att kineser och några andra utländska expats i Pattaya kommer att granskas noggrant som en del av Operation X-ray.

Först våra tidigare berättelser:

En kinesisk kvinna har blivit bortförd när hon hämtade sitt barn på en skola i Pattaya. Hennes man lämnade in ett klagomål till polisen och sa att de misstänkta ville ha 4.7 miljoner baht i utbyte mot sin frus frihet.

En kinesisk kvinna och hennes bror har släppts på ett säkert sätt idag, den 22 mars, efter att ha blivit bortförda av sina kineser. En misstänkt kidnappare greps medan en annan flydde tillbaka till Kina.

Nu till uppdateringen:

"Big Joke", biträdande poliskommissarie Surachate Hakparn, anlände till Pattaya fredagen (24 mars)th).

Big Joke berättade för Pattaya News att thailändsk polis har kontaktat sina motsvarigheter i Kina med Interpols "Red Notices" för att utlämna misstänkta i lösensumman som lyckades fly Thailand. Samtidigt har den gripna misstänkte vägrat att samarbeta med den pågående utredningen och vägrar enligt uppgift att tala med någon brottsbekämpning eller media.

Enligt Big Joke är de kinesiska medborgarna som är inblandade i detta lösensumma kända brottslingar i ett organiserat gäng som Kina tidigare har slagit till mot och fått dem att fly. Efter det kinesiska tillslaget flydde de kinesiska medborgarna till Thailand, Kambodja och Laos. Några av dem gjorde bedrägerier med callcenter, några vistades olagligt i Pattaya utan korrekt visum, och några begick brott som denna lösensumma riktat mot andra kinesiska medborgare.

Kineser och några andra utländska expats i Pattaya kommer att granskas noggrant som en del av "Operation X-ray" för att säkerställa att de inte är inblandade i illegala affärer och andra brott, tillade Big Joke, utan att ge specifika detaljer eller information.

TPN-media noterar att Operation X-ray har drivits tidigare av den thailändska polisen under tidigare år och involverar granskning av immigrations- och polisregister för att identifiera eftersökta individer som för närvarande befinner sig i Pattaya-området och sedan rikta in sig på dessa individer för avlägsnande.

Operation Röntgen innebär också att man använder sofistikerad teknik som immigrationsfordon utrustade med smarta kameror för att identifiera vissa eftersökta individer som kan gå på en gata eller ett område. Denna teknik har ofta använts för att fånga utlänningar som stannar kvar.

Operation Röntgen innebär också en mycket närmare granskning av förnyelser av visum för utlänningar som är oroliga, inklusive ifrågasättande av inkomstkällor och deras bakgrund. Detta gäller särskilt de i arbetsför ålder utan arbetstillstånd och en osäker inkomstgräns.

Under de senaste månaderna har stor granskning varit på utbildnings- och volontärvisum, särskilt med Big Joke som tidigare har sagt att många kinesiska brottslingar i samarbete med korrupta immigrationstjänstemän använde dessa visum för att stanna längre i Thailand men inte faktiskt frivilliga eller gå i skolan. Många arbetade illegalt eller drev illegala företag.

Denna granskning förväntas bli ännu hårdare.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Hjälp till att stödja The Pattaya News 2023!

Behöver du medicinsk eller reseförsäkring för din resa till Thailand? Vi kan hjälpa!
Behöver du juridisk rådgivning eller en advokat? Vi kan hjälpa. Klicka här.

Se mer information om att hyra en fastighet hos oss genom att klicka här.

Vill du annonsera hos oss eller fråga om marknadsföring av ditt företag, evenemang, välgörenhet eller sportevenemang? Mejla oss på Sales@ThePattayanews.com

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än tre år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.