Thailand vecka i granskning: Thailand förbjuder utlänningar från Pakistan, Nepal och Bangladesh, Walk-in Covid-19 vaccin vaccination ska implementeras rikstäckande, Covid-19 omzoneringsområden och lättnadsåtgärder tillkännagavs och mer

Här är en titt på toppen NATIONELL berättelser, valda av vårt Pattaya News/TPN-landslag, från förra veckan, den 10:e till den 16:e maj, med några kommentarer. De är inte på någon speciell nivå av betydelse utan är listade i ordningsföljd efter publiceringsdatum.

FOTO: Daily News

1. Thailand förbjuder utlänningar från Pakistan, Nepal och Bangladesh att resa in i Thailand tills vidare

Efter den extrema oro från thailändska folkhälsoministeriets tjänstemän över Covid-19-varianten B.1.617.1, som för närvarande är utbredd i Indien och hittades i en medlem av en familj från Pakistan som för närvarande är i karantän i Thailand förra veckan, Nepal, Pakistan , och Bangladesh utländska medborgare har varit förbjudna att komma in i landet sedan förra måndagen. Förra månaden förbjöds Indien att få inresecertifikat till Thailand på grund av spridningen av den nya Covid-19-varianten innan Bangladesh, Pakistan och Nepal officiellt har lagts till. Beskedet är tills vidare, enligt UD.

Thailand förbjuder utlänningar från Pakistan, Nepal och Bangladesh att resa in i Thailand tills vidare

2. Ytterligare två stora pro-demokratiska framstående aktivister, Penguin och Ammy, beviljade borgen i dag efter månader av frihetsberövande på grund av anklagelser om majestet.

Två prodemokratiska aktivister släpptes i tisdags under liknande förhållanden som tidigare frigivna protestledare. Båda männen har enligt uppgift gått med på villkoren att de måste avstå från att delta i några aktiviteter, organisera eller leda några protester och hålla alla tal som är stötande för den kungliga institutionen. Penguin hade hungerstrejkat i 57 dagar efter releasedatumet och hade allvarligt försvagat sin hälsa innan han fördes för akut medicinsk hjälp förra veckan.

Ytterligare två stora pro-demokratiska framstående aktivister, Penguin och Ammy, beviljade borgen i dag efter månader av frihetsberövande på grund av anklagelser om läsvärde.

3. Walk-in Covid-19-vaccin kommer att vara tillgängliga för alla invånare i Thailand i hela landet från juni och framåt, säger folkhälsoministern

Folkhälsoministeriet ger grönt ljus till provinsiella hälsomyndigheter att arrangera ingångsvaccinationscenter i sina provinser när det är klart för att påskynda den inhemska injektionen av upp till 70 procent av alla invånare i varje provins. Folkhälsoministeriet ansvarar för att distribuera vacciner på dess begäran medan varje provins har sitt eget ansvar för den provinsiella inokuleringen. Mer information kommer att meddelas från varje provinsregering. (Redaktionell anmärkning, från och med idag, den 18 maj, kan detta skjutas upp enligt PM på grund av oro för den potentiella spridningen av Covid-19 från inkommande besökare)

Walk-in Covid-19 vacciner kommer att vara tillgängliga för alla invånare i Thailand i hela landet från juni och framåt, säger folkhälsoministern

4. Moderna Covid-19-vaccin ges godkännande för akut användning av Thai Food and Drug Administration

Moderna Covid-19-vacciner blir det fjärde Covid-19-vaccinet som är licensierat för akut användning i Thailand, Sinovac, AstraZeneca och Johson & Johnson. Moderna kommer att vara ett alternativ för de som vill betala som kanske inte vill registrera sig för ett gratis vaccin mot Covid-19. Trots godkännandet är det inte uppgett när Moderna kommer att finnas att köpa i landet.

Moderna Covid-19-vaccin ges godkännande för akut användning av Thai Food and Drug Administration

5. Thai Royal Gazette släpper order som ändrar Covid-19 färgzoner, nya åtgärder börjar måndagen den 17 maj

Omzoneringen av Covid-19-koder i flera provinser och hälsoåtgärderna har officiellt godkänts och tillkännagivits i Royal Gazette, med verkan idag. Fyra provinser med ett ökande antal infektioner, inklusive Bangkok, förblir i den maximalt kontrollerade zonen, alias "mörkröd zon", medan Chonburi har släppts till en "röd zon" eller kontrollerats, och Chiang Mai har släppts till en "orange" zon”, eller övervakningszon. I "mörkröda" zoner, som Bangkok, är middagsservicen tillbaka och kommer endast att tillåtas med 25 % kapacitet fram till 9:00 och take-away fram till 11:00. I "röda" zoner, som Chonburi, äta- in kommer att tillåtas med normala sittplatser fram till 11:00. Andra åtgärder, såsom alkoholförsäljning på restauranger och återöppning av barer och nöjesställen, är fortfarande förbjudna i hela landet.

Thai Royal Gazette släpper order som ändrar Covid-19 färgzoner, nya åtgärder börjar måndagen den 17 maj

Och det var allt för den här veckan. Tack som alltid för att du läste Pattaya News/TPN News!

Sändning
Användarrecension
5 (1 röst)
Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.