Faktakontroll: Är Pattaya, Bangkok och andra platser i Thailand helt öppna för vaccinerade utländska turister i oktober?

Uppdaterad: 10 september 2021

  Du kanske har sett några stora rubriker nyligen på olika webbplatser och media, till och med thailändska myndigheters pressmeddelanden eller de från Thailands turistmyndighet.

Rubrikerna brukar se ut så här:

  Thailand öppnar för utländska turister med karantän i oktober!

Detta har givetvis lett till mycket delning och diskussion på sociala medier. Allt detta följer på ett uttalande från Thailands premiärminister Prayut Chan O'Cha i juni om att han planerade att öppna landet igen inom 120 dagar, även om detta uttalande misstolkades av många eftersom det inte var en nedräkning eller en garanti för att allting skulle vara öppet och alla länder skulle tillåtas.

Du kan läsa mer om det uttalandet genom att klicka på denna text här.

Så vi här på TPN media har bestämt oss för att göra en faktakontroll om detta ämne eftersom vi har märkt massor av förvirring hos allmänheten. Här är fakta, som samlats in av vår redaktion. Tänk på att situationen ständigt förändras och är flytande i Thailand och kan ibland ändras i timmar, men allt detta är aktuellt vid tidpunkten för publiceringen. Vi rekommenderar ändå att du håller ett öga på nyheterna eftersom beslut och förslag ändras otroligt snabbt i Thailand.

   F: Är Thailand fullt öppet för utländska vaccinerade turister någon gång i oktober?

A. Det korta svaret är nej, när det gäller FULLT öppen. Vi kommer närmare in på detta nedan.

  F: Men premiärministern lovade 120 dagar till att landet skulle öppna igen!

A. Ja och nej. Hans uttalande var aldrig tänkt som en fast nedräkning till att "öppna" hur många läsare och turister som ser det, vilket skulle flyga in, vifta med ett pass och bevis på vaccination, och gå vart du vill och göra vad du vill. Det kommer att vara ledigt någon gång, tyvärr, baserat på nuvarande förslag och planer från den thailändska regeringen som fortfarande är överdrivet försiktig. Vad hans uttalande var är att landet skulle öppna provinser och platser som kunde nå målet om 70 % av lokalbefolkningen (baserat på husregistrering och permanent uppehållstillstånd) för utländska vaccinerade turister. Men varje provins skulle ha olika sätt att hantera detta, och de flesta (med undantag för nu, Phuket och Hua Hin) har valt en "bubbla och säl"-metod för att släppa in turister, även ibland kallad "säker" och förseglad." Om man använder detta som ett mått på statsministerns uttalanden så går programmet framåt i oktober.

  F. Vad är bubbla och försegling/säker och förseglad metod?

En första, detta är annorlunda än sandlådan i Phuket eller föreslås för Hua Hin (men ännu inte officiellt!). Det är mest likt programmet används för närvarande på Koh Samui men är faktiskt på något sätt ännu strängare.

Vi diskuterade detta ingående här också nyligen för den föreslagna Pattaya-planen.

Här är vad vi beskrev bubbla och förseglade som i den tidigare nämnda artikeln:

Detta innebär i huvudsak att en turist måste bo på en resort som uppfyller SHA-standarderna (Safety and Health Administration) i Pattaya-området i mellan 3-7 dagar. De kunde utnyttja resortens lokaler och faciliteter men kunde inte lämna det övergripande området. De skulle också behöva gå igenom flera ringar hemma för att komma hit, inklusive ett Covid-19-test, bevis på vaccination och ett godkännandeintyg från deras närmaste thailändska ambassad eller konsulat, samt obligatorisk försäkring.

Efter två Covid-19-tester under de första tre till sju dagarna på resorten, turisten skulle sedan få åka på turer runt Pattaya-området till godkända platser. Tidiga platser som namngavs var Nong Nooch Gardens, Buddha Hill, öar, vattenaktiviteter som dykning, Sanctuary of Truth, Wat Yansangwararam, Khao Kheow Open Zoo, Floating Market, Rubber Land, Underwater World och andra attraktioner som skulle vara lätta för en att socialt avstånd med liten risk för spridning av Covid-19. Ingen av dessa turer skulle vara "obligatorisk" och man kunde helt enkelt stanna på resorten om de så önskade.

Efter ett sista Covid-19-test skulle man enligt förslaget få resa dit man ville efter fjorton dagar. Även om vissa människor verkligen skulle välja att delta i programmet, särskilt de som bor permanent i landet eller snöfåglar, skulle många föredra ingen karantän alls eller att kunna besöka de platser och destinationer de själva väljer, som Pattayas berömda nattliv eller barer, som inte har någon garanti för att ens kunna öppna i oktober och som för närvarande är stängda sedan den 10 april i år.

Kom ihåg att detta bara är Pattaya-förslaget, och andra provinsförslag kommer att vara helt annorlunda. Pattaya överväger också en "sandlåda" för Koh Larn, men återigen, det är ett mycket tidigt preliminärt förhandsförslag. Koh Samui överväger också att bli en sann sandlåda, vilket sannolikt kommer att hända, möjligen också i oktober.

  F. Är dessa bubbla och förseglade planer, som Pattaya en ovan, slutgiltiga och i sten och garanterade?

A. Absolut inte. Det är ett förslag, liksom planer som har gjorts av Chiang Mai, Hua Hin och många andra områden. Varje provinss förslag är olika och har godkänts av kommittéer för smittsamma sjukdomar, borgmästare, guvernörer, tjänstemän från turistmyndigheten i Thailand, etc. De väntar dock på godkännande från Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA) och Thai Cabinet, som kl. slutet av dagen är ansvarig för allt beslutsfattande när det gäller turismprogram. De kommer att diskutera dessa förslag någon gång senare denna månad vid schemalagda möten i Bangkok och ge ändringar eller ytterligare godkännande. Ingen av dessa planer är ännu officiella, varför det finns så lite information online om dem...med undantag för de redan godkända och på plats planerna för Phuket och Samui enligt ovan. Från och med den 10 september 2021 är alla planer för Bangkok, Pattaya, Hua Hin, etc. fortfarande förslag och inte slutförda med detaljer publicerade och "satta i sten". Regeringen fortsätter dock att meddela dem som t.ex HÄR vilket betyder att de sannolikt kommer att gå framåt i någon form.

  F. Varför gör Thailand alla dessa olika planer? Varför inte en enda plan för att välkomna tillbaka vaccinerade turister?

A. Bra fråga. Det korta svaret är de inte klara än med drygt 17 % av befolkningen helt vaccinerade, även om det nu pågår ett tungt arbete med i genomsnitt 800,000 XNUMX vaccinationer om dagen nu på vardagar. Merparten av den vaccinerade befolkningen är dock fortfarande i Bangkok/turistområdena och många provinser, särskilt landsbygdsområden, har knappt börjat. Tills detta går längre, troligtvis i slutet av året, kommer ett enda program för att tillåta vaccinerade utländska turister för hela landet inte att komma med eftersom de har betydande oro för människor som reser till mindre vaccinerade områden, särskilt med äldre och utsatta befolkningar som i nordost som inte har blivit kraftigt vaccinerad.

  F. När kommer Thailand verkligen att öppna för vaccinerade utländska turister, IE. flyga in, visa pass och bevis på vaccination, och kunna åka dit de vill med NOLL karantän, ö-karantän, resortkarantän, någon typ av pseudokarantän, restriktioner på reseområden etc?

S. Inget officiellt datum. Den tidigaste är troligen januari 2022, men det kan vara så sent som Songkran (april 2022). Thailand har kraftigt utökat sitt vaccinationsprogram, som nämnts ovan, men har fortfarande en betydande väg att gå, särskilt för provinser utanför de normala turistområdena. Pattayas borgmästare sa nyligen att det tidigaste han tror att ett verkligt noll-karantänbesök i Pattaya skulle vara på plats också skulle vara januari 2022. Som ett resultat av detta fokuserar Pattaya huvudsakligen på inhemsk turism under resten av det här räkenskapsåret och tittar på internationell turism för nästa år.

  F. Kommer barer, underhållning, nattliv, gogos, klubbar, konserter, dricka på restauranger, turistattraktioner etc. alla att tillåtas öppna i oktober på dessa platser som "öppnar" som Pattaya och Bangkok?

S. Det är ett beslut för CCSA att fatta. För närvarande förblir barer och nöjen stängda i hela landet (även om nivåerna på efterlevnaden varierar, särskilt på öar, men tillämpas ganska strängt i Pattaya och Bangkok.) De har varit stängda sedan den 10 april i år. CCSA anger färgkodade zoner i Thailand baserat på vad de ser som den nuvarande risknivån i en provins. Detta är INTE bara baserat på fall utan också på vaccinationsnivåer, sjukhuskapacitet, nuvarande sjukhusinläggningsnivåer, ICU-nivåer, etc. Hittills har CCSA intagit en mycket konservativ och försiktig hållning till dessa typer av mötesplatser. Phuket är kraftigt vaccinerat och ändå är dessa platser fortfarande stängda (lagligt, återigen, vi pratar inte om otillbörlig/olaglig).

  F. Måste jag bära en mask?

S. För närvarande verkar det här svaret vara ja. Ja, det inkluderar utomhus och tekniskt sett på stranden eller körning med mer än en person. Ja, till och med vaccinerad. Tillämpningen kan som alltid variera beroende på område.

  F. Kan ovaccinerade turister fortfarande besöka?

A. Ja. De måste dock gå igenom, från och med nu, en fjorton dagars karantän, mestadels i Bangkok och Pattaya, på ett karantänhotell och diverse andra pappersarbete och ringar. Det finns en tidig diskussion om att sänka antalet dagar i karantän men inget slutgiltigt just nu. Detta är just nu en strikt karantän endast "på rummet" utan rörelsefrihet.

  F. Behöver jag fortfarande ett tillträdesbevis för att besöka?

S. Just nu, ja, och detta är en stor vägspärr för många människor eftersom det kräver pappersarbete, besök/kontakta ambassader, konsulat etc. Detta kommer att förbli på plats så länge som nöddekretet för att stoppa Covid-19 är i plats för Thailand. Den goda nyheten är att det finns en gedigen diskussion för att detta ska lyftas och ersättas med lagar om smittsamma sjukdomar inom en snar framtid, men utan något säkert garanterat datum. När detta väl har släppts kommer det att göra det mycket lättare att komma fram, även om människor fortfarande måste uppfylla andra krav.

 F. Behöver jag fortfarande försäkring, ett test innan jag kommer, etc?

S. Ja, även om dessa åtgärder också ständigt tittas på och ändras.

  F. Måste jag fortfarande ta flera Covid-19-tester på min bekostnad under min sandlåda/kassaskåp och förseglad/etc. program?

A. Ja. Tills vidare. Detta kan också förändras och det finns diskussioner kring detta också. Data från Phuket Sandbox visar att utländska vaccinerade turister har en otroligt låg risk när det gäller att bära och sprida viruset. De överväger att ändra några av dessa från dyrare RT-PCR-tester till snabba antigentester som kommer att vara stora besparingar för en potentiell besökare/turist.

  F. Måste jag betala i förskott för mitt hotell, försäkringar, tester etc?

S. Ja, så länge COE förblir i kraft. Vissa av dessa, som försäkring, kommer sannolikt att stanna kvar som ett krav även efter att COE har släppts.

  F. Om jag testar positivt för Covid-19 måste jag åka till sjukhus/fältsjukhus/isolering/sjukhus/etc på min bekostnad.?

A. Ja. Detta är ytterligare en vägspärr för resenärer som vet att de skulle behöva ta flera Covid-19-tester enligt nuvarande planer och att om de är positiva skulle de behöva isolera, eventuellt på ett sjukhus, på egen (eller försäkrings) bekostnad. Hos 0.32 procent av Phuket sandlådeturister som besöker testar positivt är chansen otroligt låg för vaccinerade utländska turister att göra det efter att de redan har testat och förberett sig i sitt eget land att komma, men det är möjligt.

  F. Om någon i min närhet på planet testar positivt, måste jag också isolera mig/gå till sjukhus/sjukhus/etc. även om jag är negativ?

S. Detta är svårare att svara på och beror mycket på flera faktorer, enligt thailändska myndigheter. Men det är fortfarande en risk, om än en mycket, mycket liten risk, och det hände vissa människor i Phukets sandlåda.

  F. Kräver de nuvarande planerna att jag spårar mina rörelser?

A. Det korta svaret är ja. Det långa svaret är att det beror på förslaget till provins och plats, men du måste ha en av de thailändska plattformarna installerad på din telefon åtminstone under den första perioden av ditt besök.

  F. Kan jag resa fritt till andra provinser utan karantän efter att ha gjort mina fjorton dagar i Pattaya, Bangkok, Phuket, etc?

S. Varje provins har sina egna unika regler och baserat på situationen med Covid-19 i varje provins kan de variera. Vissa kan tyvärr kräva ytterligare tester eller till och med karantän oavsett om du precis hade avslutat en liknande process i en annan provins. Chonburi har dock för närvarande inga krav på karantän eller inträdesbegränsningar.

  F. Det här är så frustrerande. Vad tycker du om allt detta?

Vi täckte våra egna tankar i en ledare här.

Det avslutar denna faktakontroll. Vi förstår att svaren som ges här sannolikt inte är de människor som ville höra, men det är ett positivt steg framåt att många fler områden öppnar sig och är ytterligare ett steg (även om det är mindre än många önskar) mot större öppningar och vad en genomsnittsperson skulle överväga en "full" återöppning med minimalt krångel, pappersarbete, restriktioner och regler. Tänk på att en betydande del av landet fortfarande inte är vaccinerat så de försöker bara öppna de områden som är, samtidigt som man kommer ihåg att landet fortfarande registrerar tusentals Covid-19-fall om dagen, med populära destinationer som Bangkok och Chonburi är fortfarande källor till hög infektion. Ta hand om er och vi hoppas att vi ses snart!

 

Sändning
Användarrecension
3.86 (7 röster)
Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/